Πέθανε ο Λυκούργος Καλλέργης

           Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για το θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη
Την προσωπικότητα και το έργο του Λυκούργου Καλλέργη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών εξαίρουν, με συλλυπητήρια μηνύματα και δηλώσεις τους, η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα.
Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του Λυκούργου Καλλέργη εξέφρασε η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Λυκούργος Καλλέργης με τη συνεπή του πορεία στην τέχνη και την πολιτική δίδαξε ήθος. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, υπηρέτησε το λειτούργημα του ηθοποιού έχοντας σπουδαίο έργο και σημαντικές παραστάσεις. Αλλά και στην πολιτική υπερασπίστηκε τις ιδέες του με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και τη γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση.
Η απώλεια του μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Η ελληνική κοινωνία και το θέατρο θα είναι πλέον φτωχότερα.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Σε δήλωση για το θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη προέβη και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας:
«Αποχαιρετώ με λύπη τον Λυκούργο Καλλέργη. Έναν άνθρωπο που συμβάδισε με τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα συνδυάζοντας μοναδικά συναίσθημα, θεωρία και πράξη.
Αγωνιστής της αριστεράς, ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στην ίδια τη ζωή, αφού την τίμησε με πολλούς και άξιους κοινωνικούς αγώνες.
Στους συγγενείς του, στους συνοδοιπόρους της τέχνης του και τους συναγωνιστές των μαχών για πολιτισμό, ειρήνη και ισότητα, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
«Υπήρξε ένας πραγματικός πνευματικός άνθρωπος, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στην οποία επισημαίνεται ότι προσέφερε ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία: μέσα από την Τέχνη του, στην οποία διακρίθηκε χάρη στο ταλέντο και το ήθος του, μέσα από το πλούσιο μεταφραστικό και διδακτικό του έργο, μέσα από τη δια βίου συνδικαλιστική και πολιτική του δράση».
«Ο Λυκούργος Καλλέργης ήταν ένας πολιτικοποιημένος θεατράνθρωπος και ανιδιοτελής αγωνιστής, ένας διανοούμενος που υπηρέτησε τα ευγενικότερα ιδανικά, που αποτελούν και τις παρακαταθήκες για κάθε νέο αγωνιστή της αριστεράς», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΠΕ του Συνασπισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «έφυγε από κοντά μας ο τελευταίος των μεγάλων του ελληνικού θεάτρου, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων της πατρίδας μας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αριστεράς, ένας ακριβός μας σύντροφος».
Newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις