Τα στρώματα θα είναι άχρηστα!!!

Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το 2015, κάτι το οποίο θα αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά να πληρώσουν έξτρα φόρους.
Όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, θα πέσουν στην παγίδα. Στην ίδια παγίδα θα πέσουν και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.
Οι 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Ερωτήσεις οι οποίες θα ξεπεράσουν ακόμη και το πιο απαιτητικό «πόθεν έσχες».
Θα δηλώνεται και το παραμικρό απόκτημα. Έτσι η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίσει το φορολογητέο εισόδημα του κάθε πολίτη.
Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή από την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, καταθέσεις και αυτοκίνητα.
Μάλιστα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει ακόμη και τα χρήματα που έχει στο σπίτι του. Αν προσπαθήσει να τα αποκρύψει υπάρχει κίνδυνος, το κράτος να του τα πάρει μόλις το ανακαλύψει.
Επίσης, στην ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να ξαναδηλώσουν τα ακίνητα που είχαν δηλώσει στο Ε9, αναφέροντας ακόμη και το πραγματικό τίμημα αγοράς που κατέβαλαν στον πωλητή, άσχετα από το δηλωθέν στο συμβόλαιο, που συνήθως συντασσόταν με βάση την αντικειμενική αξία που υπολογίζει η Εφορία.
Είτε επειδή το απαιτεί η Τρόικα, είτε για να βρεθούν έσοδα στη θέση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση θα στηριχθεί στο πόρισμα ειδικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ετοιμάσει ήδη τη «φόρμα» που θα αποτελέσει βάση για το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών, αφού πλέον κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση με τα στοιχεία των συζύγων, των παιδιών και τυχόν προστατευόμενων μελών. Οι ερωτήσεις που θα περιέχονται θα είναι πραγματικά «ανακριτικού» τύπου.
Ο φορολογούμενος θα δηλώσει πόσα μετρητά κατέχει και σε τι νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν τα χρήματα αυτά και επίσης να δικαιολογήσει την προέλευσή τους.
Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί αυτός ο πίνακας, θα θεωρηθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει καθόλου μετρητά.
Αν λοιπόν κάποια στιγμή αργότερα ο φορολογούμενος καταθέσει κάποια χρήματα στην τράπεζα ή αν αγοράσει κάτι, η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει σαν προϊόν παράνομουπλουτισμού και μαύρο χρήμα. Οπότε θα μπορεί να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογήσει με βάση δρακόντειους νόμους που έχει στη διάθεσή του πλέον το υπουργείο Οικονομικών.
Για τα ακίνητα, θα πρέπει να αναγράφεται το πραγματικό τίμημα ως αξία κτήσης, και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο.
Έτσι θα γνωρίζουν τι έδωσε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής.
Επίσης, θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.
Στην ειδική στήλη «χώρα» θα δηλώνονται και όσα σπίτια υπάρχουν στο εξωτερικό.
Ειδική αναφορά θα υπάρχει και για τα ι.χ. και για τα σκάφη.
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει ακριβώς σε ποιο σημείο έχει το σκάφος του. Δηλαδή σε ποιο παρκινγκ σκαφών είναι όταν δεν βρίσκονται στη θάλασσα. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται και το σημείο στο οποίο είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του, προκειμένου να μην πληρώνει ο ιδιοκτήτης τέλη κυκλοφορίας.
Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
Επίσης, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» θα δηλώνεται και η ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων.
Όσον αφορά τα έργα τέχνης και τα τιμαλφή, θα γίνονται λεπτομερείς καταγραφές τους ανά είδος, τύπου, ημερομηνία αγοράς, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πως το απέκτησε και από ποιον.
Σε έναν άλλον πίνακα θα δηλώνονται τα δάνεια, ποιο είναι το άτομο που θα πρέπει να αποδώσει το σχετικό ποσό και πότε.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις