Τουρισμός ολόκληρο τον χρόνο:μια επιστολή, από τον Ξενοδόχο, Κο Διαμαντή Σωτηράκη

Προσπάθεια από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου , για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όλοι γνωρίζουμε την παροιμία που λέει, « Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο», εμείς όμως τώρα οι ξενοδόχοι , λογαριάζουμε, χωρίς τους άλλους φορείς. Στην Γενική συνέλευση πολύ σωστά επεσήμανε ο Πρόεδρος μας κ. Αντώνης Καμπουράκης τα προβλήματα του κλάδου, έστειλε τα μηνύματα και τους προβληματισμούς του, προς όλες τις κατευθύνσεις και επανέλαβε πολλές φορές τις λέξεις, συνεννόηση και συνεργασία, για να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί μας, για το καλό όλων μας. Εμείς λίγο πολύ τα βρίσκουμε, με τους άλλους όμως με τους φορείς τι γίνεται;

Ξέρετε πολύ καλά ότι το θαύμα της Ρόδου που λέγεται τουρισμός, οφείλεται αρχικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στους πρώην Δήμους , Νομαρχία και κράτος με τα έργα υποδομής και στην συνέχεια αναπτύχθηκαν όλες οι άλλες δραστηριότητες, κατ’ αρχήν γύρω από τις ξενοδοχειακές μονάδες και μετά απλώθηκαν σε όλο σχεδόν το νησί. Ερωτώ, πόσα χρόνια προσπαθούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο;
Και τι καταφέραμε μετά από τόσα χρόνια; την σμίκρυνση, αυτό όμως δεν οφείλεται σε μας, γιατί εμείς σαν σωστοί επιχειρηματίες προσπαθούμε, να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία μας στην αρχή και στο τέλος της σαιζόν με εξευτελιστικές τιμές για να αρχίσει σιγά σιγά η τουριστική σαιζόν. 
Και τι κάνουν οι άλλοι κλάδοι; μόλις πέσει λίγο η κίνηση κλείνουν τα μαγαζιά τους, τα περισσότερα ξενοδοχεία όμως έχουν κόσμο μέχρι τέλους Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου. Επισκεφθήκατε ποτέ μετά τις 10 Οκτωβρίου την Ιαλυσό, Θεολόγο, Κοσκινού, Φαληράκι, Κολύμπια,. Στεγνά, Χαράκι, Βλυχά, Λίνδο , Πεύκους η Κιοτάρι; Τα 3\4 και περισσότερο, των καταστημάτων είναι κλειστά, φοβάσαι να περπατήσεις τα βράδια, το αποτέλεσμα, όλοι αυτοί οι πελάτες φεύγουν δυσαρεστημένοι και την επόμενη φορά έρχονται μια εβδομάδα νωρίτερα . Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η Ρόδος είναι ανέτοιμη, μαγαζιά κλειστά η εκτελούν διάφορες εργασίες, σκουπίδια παντού, οι παραλίες ακάθαρτες χωρίς ομπρέλες, οι δρόμοι χάλια και σκοτεινοί, ένα εργοτάξιο, τα βλέπουν οι επισκέπτες και έρχονται όλο και ποιο αργότερα , ένας φαύλος κύκλος, εμείς φέρνουμε κόσμο με τιμές πείνας και τι έγινε; την επόμενη σεζόν έρχονται όλο και ποιο αργότερα. 
Με αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εδώ χρειάζεται η συνεννόηση και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο τουριστικό κύκλωμα, Περιφέρεια, Δήμος , Ένωση Ξενοδόχων, Εμπορικό Επιμελητήριο, έμποροι ,καταστηματάρχες, εστιάτορες, σύλλογος Διευθυντών, Μαγείρων, Πρακτόρων, Ταξί , Λεωφορεία, Εκκλησία, πολιτιστικοί οργανισμοί και σύλλογοι, Μουσικοί, χορωδίες , φιλαρμονικές, θεατρικά εργαστήρια, σχολές χορού, αθλητικά και ποδοσφαιρικά σωματεία, Ν.Ο.Ρ, θαλάσσια Σπορ, ποδηλατικά , αυτοκινητιστικά, ορειβατικά, φυσιολατρικά σωματεία, κυνηγετικός σύλλογος, παραγωγοί τοπικών προϊόντων κ.λ.π. 
Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε, η επιμήκυνση τις τουριστικής περιόδου είναι υπόθεση όλων μας, πάμε δυστυχώς πακέτο, ο ένας χρειάζεται τον άλλο και ο καθένας μόνος του δυστυχώς, δεν μπορεί να επιβιώσει, θα χαθεί και μαζί, τα όνειρα, οι κόποι, οι στερήσεις και οι θυσίες μιας ολόκληρης ζωής. Ας αρχίσουμε λοιπόν πιλοτικά για την παράταση τις τουριστικής περιόδου, αρχής γενομένης με τα ξενοδοχεία τις Πόλης και μέχρι την Ιαλυσό, είμαι βέβαιος ότι εδώ μπορούμε να έχουμε και χειμερινό τουρισμό. Άλλα προβλήματα όπως, η άγρα πελατών, η ηχορρύπανση στην παλιά πόλη και τουριστικές περιοχές, η καθαριότητα, το Γκολφ, να προσπαθήσουμε να διαγραφή από τους τουριστικούς οδηγούς, μάλλον δυσφήμηση και ζημιά κάνει στον τόπο, γιατί όποιος έλθει απογοητεύεται και δεν ξανάρχεται, να προσπαθήσουμε να απομακρυνθούν από τους δρόμους , πλατείες, πεζοδρόμια όλα τα εκκλησάκια, στεφάνια, σημεία τροχαίων ατυχημάτων, έγραψα σχετικό άρθρο σαν πρόταση και άποψη στα παράπονα Ρόδου στις 15 Νοεμβρίου και στο Facebook μου με θέμα, «Νεκροταφείο για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων», η σήμανση στο οδικό και επαρχιακό δίκτυο, αναφέρω ενδεικτικά, από διασταύρωση Καλυθιών – Φαληράκι και από Αφάντου προς Ρόδο δεν υπάρχει μια πινακίδα που να γράφει Φαληράκι και πολλά άλλα. 
Ας ανοίξουμε και πάλι τα σπίτια μας όπως παλιά, ας δημιουργήσουμε φιλίες, ας τους κεράσουμε ένα ούζο και να τους πούμε μέσα απ’ την καρδιά και με χαμόγελο «ΓΕΙΑ ΜΑΣ». Ας το ξανά προσπαθήσουμε λοιπόν, είμαι βέβαιος πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να επιμηκύνουμε την σεζόν γιατί μπορούμε και πρέπει, για τον τόπο μας για την Ρόδο μας γιατί το αξίζει. 
Ρόδος 11.12.2016 Διαμαντής ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ Ξενοδόχος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις