Πρωινό» σε κάθε ξενοδοχείο και κατάλυμα

ΕΡΤ: της Τζένης Χαραλαμπίδου
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, προωθούν σε Έλληνες και ξένους τουρίστες το πρωινό γεύμα από παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης. Το μεν Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας προσφέρει μόνο «Ελληνικό Πρωινό», η δε Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος σερβίρει αποκλειστικά από το «Καλάθι Πρωινού».

Και τα δύο προγράμματα έχουν ως στόχο να συνδέσουν και να αξιοποιήσουν τον πολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική διαμονή στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Καλάθι πρωινού
Γεύση… Ελλάδας στους ενοίκους των μικρών τουριστικών καταλυμάτων ετοιμάζεται να προσφέρει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), με το «Καλάθι Πρωινού», τη νέα καινοτόμο πρωτοβουλία της. Το «Καλάθι Πρωινού» επιμελείται ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης και στόχο έχει, αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης.
Το ψωμί και γενικά τα αρτοπαρασκευάσματα, το μέλι, το γάλα, το γιαούρτι, οι πίτες και τα φρέσκα φρούτα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.
«Ελληνικό Πρωινό»
Είναι ένα πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μεθοδικά από το 2010 με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του Πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία με αγνά και μοναδικά προϊόντα της Ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας.
Στόχος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων να γνωρίσουν τον άφθονο γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας και να γευτούν στο πρωινό τους, τα αναρίθμητα ελληνικά προϊόντα και εδέσματα που βρίσκονται στην καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής η οποία δεν είναι απλώς μια μοντέρνα διατροφική τάση, αλλά αποτελεί σύμφωνα με την UNESCO «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Η βάση του ελληνικού πρωινού είναι τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής όπως ο άρτος, τα παξιμάδια, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το γιαούρτι, το μέλι, τα τυροκομικά, τα αλλαντικά, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, οι πίτες,τα γλυκά και τα φρέσκα φρούτα.
Στη βάση αυτού του κορμού, κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την εδαφολογική σύσταση, τα παραγόμενα προϊόντα και τις πολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό και ιδιαίτερες τοπικές κουζίνες.
Παρότι ο βασικός κορμός της γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, έτσι ώστε άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της Κρητικής κουζίνας, άλλα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, των νησιών του Αιγαίου κ.λπ. Αυτή τη γαστρονομική πολυμορφία κάθε περιοχής θέλει να παρουσιάσει το «Ελληνικό Πρωινό», συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας και της τουριστικής φυσιογνωμίας του κάθε τόπου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να γευτεί στο πρωινό του (συμβολικά σημαίνον εφόσον με αυτό ξεκινά την ημέρα του) τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής μας παράδοσης. Έτσι, ο επισκέπτης θα ταυτίσει τα χαρακτηριστικά των τόπων με τις γεύσεις που γεύεται, π.χ. την ήρεμη και μελαγχολική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με το αυγοτάραχο, τις γραβιέρες της Κρήτης με τα μιτάτα στα Λευκά Όρη, τη φάβα και το ντοματάκι της Σαντορίνης με το ηφαιστειακό περιβάλλον του νησιού, την τσακώνικη μελιτζάνα με την όμορφη κοιλάδα του Λεωνιδίου, το λάδι με τις εύφορες πεδιάδες της Μεσσηνίας. Έτσι, οι γαστρονομικές εμπειρίες συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών και της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν μια κοινή ταυτότητα…
Νέα διαδικασία Ένταξης στο «Ελληνικό Πρωινό»
Tο «Ελληνικό Πρωινό», το καινοτόμο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τα πρώτα του βήματα, εισέρχεται πλέον σε νέα φάση που στοχεύει αφενός στη δυναμική ανάδειξή του «Ελληνικού Πρωινού» ως ισχυρού διακριτού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου στην ποιοτική του θωράκιση μέσω μιας νέας αξιόπιστης διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις