Τα εγκαίνια του Αγίου Νεκταρίου, στο Φαληράκι, η ομιλία του δασκάλου Στέργου Σωτρίλλη



Η ομιλία του Στέργου Σωτρίλλη, εμπνευστή για την  κατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου, στα εγκαίνια του Ναού:
Από το προσωπικό αρχείο:
Σεβασμιώτατε (Μητροπολίτης Ρόδου, Σπυρίδων):
Χαρούμενη, λαμπρή και αξέχαστη, θα παραμείνει στις ψυχές όλων μας, η σημερινή ημέρα των εγκαινίων του μεγαλοπρεπούς Ναού, του Ναού, που ανεγέρθηκε στην μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Νεκταρίου.
Με την συμπαράσταση όλων των αιρετών της Κοινότητάς μας, την συμβολή όλων των Καλυθενών από το υστέρημά τους, ως επίσης με τις εισφορές των διερχομένων πιστών και με την ηθική συμπαράστασή σας Σεβασμιώτατε, που σας είχαμε καθοδηγητή και εμψυχωτή, στις δύσκολες στιγμές μας, φθάσαμε στην σημερινή ημέρα των εγκαινίων.
Υπερηφάνεια και μεγαλείο γεμίζει τις ψυχές όλων μας, η σημερινή ημέρα και όλοι οι κάτοικοι των Καλυθιών και όσοι πιστοί προσέφεραν από το υστέρημά τους, για την ανέγερση του ωραίου αυτού  Ναού, ικανοποιούνται και χαίρονται σήμερα, γιατί οι κόποι, οι μόχθοι, οι θυσίες, οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, αντιμετωπίστηκαν.
Υπερηφάνεια και αγαλλίαση γεμίζει τις ψυχές μας, γιατί η εγκαινίαση του Ναού, θα υποτελέσει καύχημα και παράδειγμα για μίμηση, για τις μετέπειτα γενεές.
Ευχόμαστε ολόψυχα στους νέους μας και γενικά σε ολους τους νέους, να γίνουν συνεχιστές τέτοιων μεγάλων και Θεάρεστων έργων, αψηφώντας τις δυσκολίες που θα συναντήσουν, αφού προστάτη και βοηθό, θα έχουν τον Θεό.
Χριστεπώνυμο εκκλησίασμα: ο θεμέλιος λίθος του Ναού, που σήμερα ο Ιεράρχης μας εγκανιαζει, θεμελιώθηκε στις 17 Μαϊου του 1967, η δε αποπεράτωσή του, στις 10 Φεβρουαρίου του 1972.
Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη, αν δεν ανέφερα ότι αυτή τη στιγμή, την μεγάλη στιγμή των εγκαινίων του Ναού, ανάμεσά μας δεν βρίσκονται, τρεις (3) από τους καλούς μας συνεργάτες, οι οποίοι απεδήμησαν στον Κύριο.
Ο Αιδεσιμότατος Παπαβασίλης Φιλιππάκης, ο Γεώργιος Στατιού και ο Σταμάτης Αναστασάς, καθώς επίσης και ο αείμνηστος Τσιμέτας Μιχάλης, ο οποίος ανήγηρε τον Ναό.
Σε σας καλοί μας συνεργάτες, ευχόμαστε στον Ύψιστο, να σας αναπαύει εκεί κοντά του.
Από εμάς, σαν επιτροπή ανεγέρσεως του Ναού, ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην ανέγερση του Ναού, ως επίσης και στον άξιο επιβλέποντα μηχανικό, γεώργιον Κυριακάκη.
Σε σας Σεβασμιώτατε:
είθε ο Πανάγαθος Θεός, να σας χαρίζει μακροημέρευση για το καλό του ποιμνίου σας. Οι ευχές όλων μας, να σας συντροφεύουν σε κάθε σας καλή και ευγενική πράξη, και είθε ο Θεός να σας χαρίζει μακρό βίο για την δόξα του Μεγαλείου Του.
Σας ευχαριστώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις