Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων


Από την έκδοση του Βάϊου Σαββιού  "Μηχανική και Τεχνολογία στην Αρχαία Ρόδο"  και συγγραφέα τον Χρήστο Λάζο, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ανάλυση και τη χρησιμότητα που είχε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Όπως αποδείχτηκε, ο μηχανισμός μπορεί να θεωρηθεί σαν ημερολογιακό υπολογιστικό μηχάνημα του Ήλιου και της Σελήνης, που μπορεί να κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.χ και να χρησιμοποιήθηκε ένα δυό χρόνια, στη διάρκεια των οποίων του έγιναν αρκετές επισκευές.
Ίσως να κατασκευάστηκε από μηχανικό που να είχε κάποια σχέση με τη σχολή του Ποσειδώνιου της Ρόδου και να βρέθηκε στο ναυάγιο του πλοίου που κατευθυνόταν στη Ρώμη την εποχή που ο Κικέρων είχε επισκεφτεί τη Ρόδο, γύρω στο 78 π.χ.
Το σχέδιο του μηχανισμού, μοιάζει να ακολουθεί ακριβώς την παράδοση που είχε ξεκινήσει ο Αρχιμήδης στη κατασκεύη των πλανηταρίων.
Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και στο Ισλάμ, όπου κατασκευάστηκαν παρόμοιοι μηχανισμοί με οδοντωτούς τροχούς και τελικά άνθησε στο Μεσσαίωνα με την παράδοση των μεγάλων αστρονομικών ρολογιών που υπήρξαν ζωτικά για τη μεταγενέστερη επιστημονική επανάσταση.
Η πιο εντυπωσιακή ίσως πλευρά του μηχανισμού, είναι ότι περιέχει το ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα ενός δορυφορικού γραναζιού, που δέχεται δύο διαφορετικές περιστροφές και θα πρέπει να υποθέσουμε πως ένα τέτοιο περίπλοκο σύστημα οδοντωτων τροχών είναι χαραχτηριστικό υψηλής Τεχνολογίας.
Έτσι το περίεργο αυτό τεχνούργημα, το αρχαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διαθέτουμε, μοναδικό μηχανικό όργανο που διασώθηκε, αλλάζει ριζικά τις απόψεις μας σχετικά με τους Έλληνες και τη συνοχή που εμφανίζουν αυτή την ιστορική περίοδο, αλλά κι ενός από τους σημαντικότερους επιστημονικούς κλάδους που οδήγησαν στη δημιουργία του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις