Όμφαλός.

Εξοστρακισμός

                                    

Από φίλο και αναγνώστη του Ομφαλού, εξ αιτίας του εξοστρακισμού των πλακών στη πλατεία, μας ζητήθηκε να κάνουμε ένα άρθρο για τον εξοστρακισμό στην αρχαία Ελλάδα.
Οστρακισμός ή εξοστρακισμός ήταν μία διαδικασία ψηφοφορίας με την οποία αποφασιζόταν ελεύθερα, άνευ δίκης, η υποχρεωτική εξορία ή όχι ενός ατόμου που κρινόταν επικίνδυνο για την πόλη. Ο οστρακισμός εφαρμοζόταν στην αρχαία Αθήνα, από όπου τον πήραν και οι άλλες πόλεις με δημοκρατικό πολίτευμα.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο Οστρακισμός αφορούσε σε διάσημα και σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής.
Ο οστρακισμός γινόταν ως εξής: έφραζαν την Αγορά  και δημιουργούσαν έτσι έναν περίβολο, που τον διαιρούσαν σε 10 τμήματα, με κοινή είσοδο. Σε αυτά εισερχόταν κάθε πολίτης, ανάλογα με τη φυλή που ανήκε και άφηνε ένα όστρακο (θραύσμα πήλινου αγγείου), όπου είχε γράψει το όνομα του πολίτη του οποίου την εξορία επιθυμούσε. Για να εξοριστεί κάποιος έπρεπε το όνομά του να βρεθεί σε περισσότερα από 6.000 όστρακα. Ο πολίτης που καταδικαζόταν είχε διορία δέκα ημερών για να τακτοποιήσει τις προσωπικές του υποθέσεις. Αρχικά, η εξορία διαρκούσε δέκα χρόνια αλλά αργότερα μειώθηκε σε πέντε.
Ο οστρακισμός θεσπίστηκε αρχικά ως ένα μέσο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αργότερα όμως, ο θεσμός αυτός έχασε βαθμιαία τη σημασία του, διότι
χρησιμοποιήθηκε από τις διάφορες παρατάξεις σαν τρόπος απαλλαγής και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

                          
Ο αναγνώστης μας λοιπόν, στην αρχή ρώτησε να μάθει πως γίνεται η ονοματοδοσία των δρόμων, για να αλλάξει ο κεντρικός δρόμος της πλατείας, σε δρόμο αφιερωμένο στο γεφύρι της Άρτας. Αφού το καλοσκέφτηκε, μας πρότεινε να κάνουμε ένα άρθρο
για τον εξοστρακισμό στην αρχαία Αθήνα, και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί προσαρμοσμένο στη δική μας Δημοκρατία.
Θα είναι βέβαια ένα μεγάλο βήμα στην πρόοδο του πολιτικού μας συστήματος,
αφού μέχρι τώρα πολιτικούς που θα εξοστράκιζε η αρχαία Αθήνα,
(κόντεψε να οστρακίσει ακόμα και τον Περικλή, βλέπε φώτο)
εμείς τους χτυπάμε την πλάτη, τους στέλνουμε διακοπές, ή το πολύ πολύ
να τους στείλουμε σπίτια τους.
Λοιπόν, τι λέτε;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις