Πώς ο τουρισμός μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας εξόδου από την κρίση

            
Ρόλο «πολιορκητικού κριού» για την έξοδο της χώρας από την κρίση μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που διενήργησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σε αυτά, όπως τονίζουν οι τουριστικοί φορείς, θα πρέπει να «πατήσει» η πολιτική ηγεσία, προκειμένου η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 να ξεπεράσει το 1/5.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της McKinsey, μέχρι το 2021, η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. και να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό αντιστοιχεί στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας και στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία. Ο τουρισμός, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% στο ΑΕΠ, απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Φέτος, o Ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει αύξηση 10%, τόσο στις διεθνείς αφίξεις όσο και στα έσοδα, συνεισφέροντας έτσι περισσότερο από το 17% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, Tabel Rifai, σε πρόσφατο συνέδριο για τον τουρισμό, αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική κονίστρα ως ισχυρού παίκτη. «Η Ελλάδα επέστρεψε. Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον τουρισμό και αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε» υπογράμμισε.
Εν μέσω ύφεσης, ο Ελληνικός τουρισμός απέδειξε την ανθεκτικότητα του, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι, παρά την ιδιαίτερα αρνητική δημοσιότητα που έλαβε τα δύο τελευταία χρόνια, την σχεδόν μηδενική προβολή και την απουσία δομών μάρκετινγκ, φέτος παρουσιάζει αύξηση. Με τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 20.000.000 αφίξεις μέχρι το 2014, 20% περισσότερες από τα σημερινό ιστορικό ρεκόρ των 16,5 εκατ. αφίξεων, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις της McKinsey.
Σταχυολογώντας τα μέτρα που κρίνουν οι τουριστικοί φορείς ότι θα γείρουν άμεσα την πλάστιγγα προς την αύξηση της ζήτησης του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος ξεχωρίζει η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για το συνολικό εξαγόμενο τουριστικό πακέτο, από το μεσοσταθμικό 9%-10%, που είναι σήμερα. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση (αφίξεις) κατά 6%-9%.
Opinion Post

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις