Η εφεδρεία, είναι πλέον γεγονός

            
Σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες το Υπουργικό συμβούλιο, καθώς κλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά να αποφασίσει «απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι «κόντρες» που, αν και δεν αποτέλεσαν τον κανόνα, έδωσαν το στίγμα της συνεδρίασης, αναδεικνύοντας το «τεντωμένο σκοινί» στο οποίο ακροβατεί η κυβέρνηση.
Εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών που θα κλείσουν και το πλεονάζον προσωπικό από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011, χωρίς να θίγονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς από 18.000 έως 20.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη.
Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Οι υπόλοιποι 10.000 εργαζόμενοι θα προέλθουν από τους οργανισμούς που θα κλείσουν και από το πλεονάζον προσωπικό των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης.
Επίσης, μπαίνει τέλος στο προνομιακό καθεστώς που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση.
Παλμός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις