Μαχάτμα Γκάντι, ο Δάσκαλος
142 χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του Μαχάντμα Γκάντι. Οι θέσεις του Ινδού πολιτικού παραμένουν επίκαιρες. H διδασκαλία του επηρέασε ανθρώπους όπως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Νέλσον Μαντέλα, τον Δαλάι Λάμα.
Η ζωή και το έργο του Μαχάντμα Γκάντι έχει γίνει μύθος. Τον ενσάρκωσε τέλεια ο Μπεν Κίνγκσλεϊ στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Ρίτσαρντ Ατενμπορόου. Στην πραγματικότητα όμως ο Μαχάντμα Γκάντι δεν ήταν πάντα ο γαλήνιος Ινδός ήρωας. Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Στη νεότητά του υπήρξε αψύς και συχνά σκληρός με τη σύζυγό του. Αργότερα όμως άλλαξε και αυτή ήταν μια διαδικασία που κράτησε χρόνια, γεγονός που τον έκανε πολύ αγαπητό και γοητευτικό, όπως λέει ο Αμερικανός ερευνητής Μάικλ Νάγκλερ:
«Είχε το κουράγιο να πηγαίνει κόντρα στο κύμα. Κατάφερε να αναβιώσει ξεχασμένες θεωρίες και να τις μεταδώσει με τέτοιο τρόπο που να τις κάνει να φαίνονται σύγχρονες. Έκανε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας. Την έλλειψη βίας σαν όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να έχει επιτυχημένα αποτελέσματα».
Η διδασκαλία του Γκάντι στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες : στην έλλειψη βίας, στη δύναμη της αλήθειας και στην ατομική και πολιτική αυτοδιάθεση. Ο ίδιος εμβάθυνε στη διδασκαλία του Βούδα και προφήτη Μωάμεθ. Θεωρούσε πως η αληθινή πίστη μπορεί να ενώσει τους πιστούς όλων των θρησκειών:
«Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει ζωή μέσα στο θάνατο, αλήθεια μέσα στο ψέμα και φως μέσα στο σκοτάδι. Πιστεύω πως ο Θεός είναι η ζωή, η αλήθεια και το φως. Και αυτή είναι η αγάπη. Το υπέρτατο αγαθό».
Ο Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 στο Πορμπαντάρ της ινδικής επαρχίας Γκουγιαράτ. Δεν ήταν καλός μαθητής και ήταν υπερβολικά ντροπαλός. Μετά τις νομικές σπουδές του στο Λονδίνο και τις πρώτες ανεπιτυχείς προσπάθειές του ως δικηγόρος στη Βομβάη, ταξίδεψε το 1893 στη Νότια Αφρική. Θύμα διακρίσεων ο ίδιος, ίδρυσε μια εφημερίδα την «Ιndian Opinion» θέλοντας να δώσει φωνή στους 60.000 Ινδούς που ζούσαν εκεί.
Εν τω μεταξύ είχε αρχίσει να αλλάζει και να γίνεται πραγματικά δυναμικός. Το 1914 επέστρεψε στην Ινδία και το 1920 ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος του Κογκρέσου. Το 1930 προέβη σε μια πολύ εντυπωσιακή κίνηση. Χρησιμοποιώντας αλάτι διαμαρτυρήθηκε στους Εγγλέζους, ότι παίρνουν από τους Ινδούς το αλάτι, το πουλάνε, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα και από πάνω τους φορολογούν.
Το 1942 θα τον βάλουν φυλακή επειδή ζητάει την ανεξαρτησία της Ινδίας. Θα μείνει αρκετά χρόνια εκεί. Το 1947 η Ινδία αποκτά την ανεξαρτησία της από τους Εγγλέζους. Θα δολοφονηθεί στις 30 Ιανουαρίου του 1948 από ακραίους Ινδουιστές επειδή υποσχέθηκε ισονομία στους Μουσουλμάνους.
Ο Μαχάντμα Γκάντι παραμένει μέχρι σήμερα ένα σύμβολο ειρήνης και αγώνα.
Priya Esselborn / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Σχόλια