Περικοπή ενός μισθού των βουλευτών για 2011 και 2012

         Περικοπή ενός μισθού των βουλευτών για 2011 και 2012
Με καθυστέρηση τριών μηνών -σε αναντιστοιχία με τα μέτρα που λαμβάνονται για τους πολίτες και εφαρμόζονται άμεσα- η Βουλή επικύρωσε χθες την άπαξ περικοπή -για συμβολικούς κυρίως λόγους- ενός μισθού των βουλευτών για το 2011 και ενός για το 2012, κάτι το οποίο είχε εξαγγελθεί αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τη ΔΕΘ.
Πέραν αυτού, κατά τη συζήτηση χθες στη Βουλή επί του προϋπολογισμού της, το κονδύλι που προορίζεται για τον βασικό μισθό των βουλευτών εμφανίζεται ισοσκελισμένο (21,22 εκατ. ευρώ), με το επιχείρημα ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει ήδη σημαντικές περικοπές. Οι περικοπές που προβλέπονται για τους βουλευτές και αφορούν τα επιδόματα για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα και τις επιτροπές είναι περίπου 2,1 εκατ. ευρώ (από τα 5 στα 2,87 εκατ.).
Τη μερίδα του λέοντος, πάντως, στις περικοπές μισθών κατέχουν οι υπάλληλοι της Βουλής, για τους οποίους, ωστόσο, ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως και σε όλο το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Φ. Πετσάλνικου, θα καταργηθεί ο 15ος και ο 16ος μισθός των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε ήδη περικοπεί παίρνοντας τη μορφή επιδόματος, ενώ καθιερώνεται, όπως και στο υπόλοιπο Δημόσιο, το επίδομα επίτευξης στόχων, αντικαθιστώντας άλλα επιδόματα. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν τα 5,6 εκατ. ευρώ ετησίως που προϋπολογίζονται για τις υπερωρίες των μετακλητών, τις οποίες σημειωτέον βάζουν οι ίδιοι οι βουλευτές, ενώ τα λειτουργικά έξοδα της Βουλής -τα οποία είναι και τα μόνα έξοδα που κόβονται με πρωτοβουλία του Σώματος- περιορίζονται κατά 30%.
Ο κ. Πετσάλνικος, επίσης, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, η οποία συνεπάγεται ετήσιο κόστος 4,5 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας 92 υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 12 είναι δημοσιογράφοι. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της Βουλής του 2012 φτάνει περίπου τα 171 εκ. ευρώ, έναντι 198 εκ. το 2011.
Έθνος
Ομφαλός Σε αντιστοιχία με τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που πρέπει να δίνουν το             καλό παράδειγμα,  γιατί δεν εφαρμόζεται και για τους Έλληνες, σε ιδιωτικό και δημόσιο, η παρακράτηση ενός μισθού από το ΄11 και ενός από το ΄12; Τότε εφαρμόζεται και στην πράξη, 
η ισονομία που είναι κατοχυρωμένη και στο Σύνταγμα. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, έεε, έεε; 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις