Ναι στην Ευρώπη, δεν σημαίνει «ναι Γιώργο»

              Photo: madelyn mulvaney

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όσοι βρεθήκαμε μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων, παρακολουθήσαμε ένα – άνευ προηγουμένου – διάγγελμα ξένων ηγετών προς τον Ελληνικό λαό. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί μας παρουσίασαν το δικό τους δημοψήφισμα. Ήμουν ένας από τους Ελληνες που τους παρακολούθησαν, σε ζωντανή σύνδεση από τις Κάννες. Τους άκουσα με προσοχή και πείστηκα ότι απευθύνονται σε εμένα. Και ομολογώ ότι, τουλάχιστον εκείνοι, μιλούν ευθέως και χωρίς περιστροφές. Τί είπαν:
Ξεχάστε την 6η δόση, πριν δεσμευτείτε για πλήρη εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Κάθε λαός έχει δικαίωμα να αποφασίζει μέσω δημοψηφίσματος, αλλά εφόσον παραμένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία, είναι σα να μην υπάρχει.
Για να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητές μας, στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει στην Ελλάδα δημοψήφισμα.
Το ερώτημα που σου κάνουμε είναι απλό: θέλεις να μείνει η χώρα σου στην ευρωζώνη ή όχι;
Εμείς σε θέλουμε, αλλά η απόφαση είναι δική σου. Όποια χώρα δεν εφαρμόζει τους κανόνες των «17», που καλώς ή κακώς θέτουν κατά κύριο λόγο η Γερμανία και η Γαλλία, αποχαιρετά την Ευρωζώνη.
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έχουν, από εμένα, μία ευκαιρία. Μου απηύθυναν τον λόγο μετά τα μεσάνυχτα. Θα τους απαντήσω «ναι», εφόσον τελικά γίνει το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου. Με πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η ιδιότητα του «Ευρωπαίου πολίτη». Θα τους εμπιστευτώ – το έχω γράψει και τις προηγούμενες εβδομάδες – γιατί δεν βλέπω γύρω μου κανέναν άλλο που μπορώ να εμπιστευτώ περισσότερο. Και θα είναι σαφές, ότι δεν χρειάζομαι διαμεσολαβητή για να τους μεταφέρει την απάντησή μου.
Εάν τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας θεωρούν ότι οι ίδιοι – και όχι οι Μέρκελ-Σαρκοζί – θα είναι οι συνομιλητές των πολιτών σε αυτό το δημοψήφισμα, τότε δεν έχουν παρά να προτείνουν κι άλλο ένα. Αυτή τη φορά, να μας θέσουν τα εξής απλά ερώτηματα: Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα να συνεχίσει να υφίσταται; Θέλουμε αυτά τα κόμματα να εξακολουθήσουν να διαφεντεύουν τον τόπο μας; Τους εμπιστευόμαστε για να μας βγάλουν από αυτήν, ή από οποιαδήποτε άλλη κρίση; Πιστεύουμε ότι μας λένε την αλήθεια και αγωνιούν για το δικό μας - και όχι για το δικό τους αύριο;
Στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όταν τελείωσε το διάγγελμα Μέρκελ – Σαρκοζί, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση, ότι το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα, ότι ο ίδιος θα ανταποκριθεί στην ευθύνη που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων συνομιλητών του στις 26 Οκτωβρίου. Προσπαθούσε και να χαμογελάσει, εμφανώς αμήχανος. Ομως, αν ο Παπανδρέου ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του, τότε θα το έκανε και στις 26 Οκτωβρίου. Τότε που – κατά τον Βαρουφάκη – έπρεπε να πει το όχι. Τότε που, κατά την δική μου άποψη, έπρεπε να πει το «ναι» και να το εννοεί, επειδή δεν είχε καμία άλλη δυνατότητα. Κι αν ακόμη ο ίδιος θεωρούσε ότι το δημοψήφισμα ήταν μία δυνατότητα, έπρεπε να το πει εκείνη την ώρα.
Ο Παπανδρέου έχασε την ευκαιρία του. Ακόμη και αν οι Ελληνες πουν ένα δυνατό «ναι» στο δημοψήφισμα για την Ευρώπη, στην ερώτηση που προηγείται δεν θα αναφέρεται πουθενά το όνομά του.
Αντώνης Φουρλής- Protagon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις