Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης



                    


Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και απογοητεύοντας όσους είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν τον πολιτικό του "θάνατο", ο Γ. Παπανδρέου, κέρδισε την πιό κρίσιμη μάχη στη Βουλή, παραμένει στην Πρωθυπουργία και μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησης των συμφωνιών με την ΕΕ, με "αφοπλισμένη" την αξιωματική αντιπολίτευση. Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (153 υπέρ, 145 κατά), υποσχόμενος ότι θ'αρχίσει αμέσως διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς έσπευσε να κλείσει το δρόμο σ'αυτή την προοπτική, απορρίπτοντας εκ προοιμίου, οποιαδήποτε συζήτηση και ζητώντας άμεσες εκλογές.
Πιθανοί εταίροι σε ενα μη μονοκομματικό σχήμα απομένουν λοιπόν μόνον ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και η ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη, καθώς καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης), δεν προτίθενται να συμμετάσχουν.
Ο κ. Παπανδρέου δεν ανέλαβε κάποια δέσμευση για χρονοδιάγραμμα, για τον χρονικό ορίζοντα και για τη φυσιογνωμία του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα επιδιωχθεί να προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις, ενω άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Από τη δευτερολογία του κ. Βενιζέλου προέκυψε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας θα έχει χρονικό ορίζοντα περίπου τριών μηνών, που θα είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης των συμβάσεων με ΕΕ.
Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ότι ο κ. παπανδρέου βγαίνει ενισχυμένος, επιτυγχάνει την επανασυσπείρωση του κόμματος του και θα διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων..
Στην κρίσιμη ψηφοφορία, ψήφισαν 298 Βουλευτές.
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης 153. Κατά ψήφισαν 145
.
Σοφοκλέουςin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις