Ανησυχίες από τους τριγμούς της Thomas Cook

          
Εντονη ανησυχία προκαλούν στην ελληνική τουριστική αγορά οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κορυφαίος βρετανικός τουρ οπερέιτορ Thomas Cook.
Οπως ανακοινώθηκε χτες στο Λονδίνο, η εταιρεία ανέβαλε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της καθώς αρχίζει διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση. Η εταιρεία χρωστά πάνω από 1 δισ. στερλίνες και δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το χρέος της προς τους δανειστές της.
Σημειώνεται ότι η Thomas Cook είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ στην Ευρώπη και διακινεί κάθε χρόνο προς την Ελλάδα πάνω από 1 εκατ. τουρίστες. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι των ξενοδόχων, ενδεχόμενη πτώχευση του βρετανικού τουρ οπερέιτορ θα συμπαρασύρει εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μακροχρόνια συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με την Thomas Cook.
Ο ταξιδιωτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «επιδείνωση των εμπορικών συναλλαγών» του, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο και την Τυνησία και τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τις τράπεζες. Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών ήταν στη χτεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η μετοχή της εταιρείας να καταγράψει πτώση άνω του 70%.
Θα πληρωθούν. Πάντως, η Thomas Cook διαβεβαίωσε τους έλληνες ξενοδόχους -πελάτες της ότι οι κρατήσεις τους είναι απολύτως προστατευμένες. Οπως χαρακτηριστικά λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός ενημέρωσε τους ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται ότι η εξόφληση των υποχρεώσεών της για το 2011 θα γίνει κανονικά. Ωστόσο, θα καθυστερήσει για περίπου έναν μήνα η πληρωμή των προκαταβολών για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς. Συνήθως οι προκαταβολές δίνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η πληρωμή τους μετατίθεται για τον Ιανουάριο.
Νέαonline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις