Δράσεις για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πραγματοποιήθηκε, εχθές, σύσκεψη αρμόδιων κυβερνητικών και άλλων φορέων με θέμα «Δράσεις κοινωνικής προστασίας, απασχόλησης και αλληλεγγύης».
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής. Συζητήθηκαν μέτρα που μπορούν άμεσα να ληφθούν, καθώς και πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης, και αποφασίστηκε η ενίσχυση και ο καλύτερος συντονισμός τους.
Η ανεργία και η βαθειά ύφεση υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μπορούν να δώσουν η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα και η αποκατάσταση περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες που επικεντρώνονται σε δύο άξονες:
1. Την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης, με στόχους την 
ενίσχυση της απασχόλησης και διατήρηση των θέσεων εργασίας, την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, και την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων. 153.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

2. Την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με στόχους:
- Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.
- Την ενίσχυση και διεύρυνση των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.
- Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.
- Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.
Αποφασίστηκε, τέλος, η οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.
Το blog του Πρωθυπουργού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις