Η μεγαλύτερη και ιερότερη νύχτα του χειμώνα
Ωστόσο, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν “πέφτει” πάντοτε την ίδια νύχτα του χρόνου, από ημερολογιακής απόψεως. Επειδή το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, και τα δίσεκτα έχουν 366 ημέρες, ενώ η Γη συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,25 ημέρες, στο βάθος των ετών το Ηλιοστάσιο μπορεί να επεκτείνεται από τις 20 μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου. Η τελευταία φορά που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου, ήταν το 190, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο.
Τελικά ο Χριστός γεννάται σήμερον... 25 Δεκεμβρίου;
Η σημασία του Ήλιου για τον πλανήτη μας έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την επιστήμη αλλά από όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως, από καταβολής του είδους. Λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, καθώς εθεωρείτο ο δημιουργός των εποχών του έτους και των αέναων κυκλικών εναλλαγών του θανάτου και της αναγέννησης της φύσης.
Σε όλες τις θρησκείες των λαών του Βορείου Ημισφαιρίου της Γης, η 25 Δεκεμβρίου (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που στο Γρηγοριανό που ισχύει σήμερα αντιστοιχεί στις 22 Δεκεμβρίου) είναι η ιερότερη ημέρα του χρόνου. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ιερή εορτή των Σατουρναλίων. Η ιερότητα της εορτής κληροδοτήθηκε και στη χριστιανική παράδοση όπου ο Θεός δεν θα μπορούσε παρά να “γεννάται σήμερον”, την πιο σεπτή ημέρα του χρόνου. Ενώ και η ενασχόληση των Ρωμαίων με τα Σατουρνάλια, ήταν μια ευκαιρία για τους πρωτοχριστιανούς που υφίσταντο απηνείς διώξεις να εορτάσουν τη γέννηση του δικού τους Θεού.
Τρομακτικό
Σχόλια