Στη μετανάστευση οδηγούνται οι νέοι επιστήμονες της Δωδεκανήσου!

    Φεύγουν γιατροί και μηχανικοί στο εξωτερικό
           
              
Εγκαταλείπουν οι νέοι επιστήμονες τη Δωδεκανήσο και μεταναστεύουν σε χώρες με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονο στους γιατρούς αλλά και στους μηχανικούς. Και όπως όλα δείχνουν οι ρυθμοί φυγής για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον του επιστημονικού δυναμικού θα αυξάνονται, δυστυχώς…
Οι νέοι δωδεκανήσιοι επιστήμονες βλέποντας τα εργασιακά αδιέξοδα που υπάρχουν ψάχνουν και αρκετοί βρίσκουν, εργασία σε άλλες χώρες με προϋποθέσεις και συνθήκες που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας και της περιοχής μας. Ήδη όπως μας λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς 34 νέοι γιατροί έχουν ήδη μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού και εργάζονται σε νοσοκομεία των χωρών που βρίσκονται. 
Οι αμοιβές που έχουν δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με αυτές της Ελλάδας. Ένας ανειδίκευτος γιατρός έχει αμοιβή περί τις 60.000 ευρώ το χρόνο ενώ ένας ειδικευμένος, ένας νευροχειρούργος η αμοιβή του πλησιάζει τις 100.000 το χρόνο! ΟΙ νέοι γιατροί που έχουν φύγει από τη Ρόδο έχουν επιλέξει τις χώρες Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Μπαχρέιν. Μάλιστα στην Ιταλία έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα δύο ζευγάρια γιατρών από τη Ρόδο. Να σημειωθεί ότι στη χώρα υπάρχουν εταιρίες μέσα από τις οποίες οι νέοι γιατροί βρίσκουν θέσεις σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Κατά την εκτίμηση του κ. Μαντά το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων γιατρών θα συνεχιστεί αφού οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης εντοπίζεται και στον κλάδο των μηχανικών αν και οι ρυθμοί είναι σαφώς κατώτεροι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβο Γρύλλη, προς το παρόν, 7 νέοι μηχανικοί έχουν επιλέξει να φύγουν από την Δωδεκάνησο για να εργαστούν, κάποιοι στην Αυστραλία και κάποιοι άλλοι στη Μέση Ανατολή. Όπως υποστηρίξει οι ρυθμοί αυτοί θα αυξηθούν αφού εδώ δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους μηχανικούς. Αρκετοί από αυτούς αναζητούν μια καλή ευκαιρία. Αν την βρουν, θα την αξιοποιήσουν.
Verena.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις