Στο ένα δις θα φθάσουν οι διεθνείς αφίξεις μέσα στο 2012

              Στο ένα δις θα φθάσουν οι διεθνείς αφίξεις μέσα στο 2012
Από το Βήμα
Το ένα δις αναμένεται να αγγίξουν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μέσα στο 2012, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά, αν και βραδύτερη από το 2011. Τη χρονιά που έκλεισε οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν πάνω από 4%, φθάνοντας στα 980 εκατ. σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). 
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ενισχύθηκαν κατά 4,4% το 2011, φθάνοντας συνολικά τα 980 εκατ., από 939 εκατομμύρια το 2010, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία. Η Ευρώπη καταγράφει την καλύτερη επίδοση (6%) μεταξύ ηπείρων, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο η Νότια Αμερική βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με ποσοστό 10%. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (5%) σε σχέση με τις αναδυόμενες (3,8%) και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σημαντικά αποτελέσματα στην Ευρώπη και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Ο παγκόσμιος τουρισμός έκανε νέα ρεκόρ το 2011 παρά τις δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι. Συμπλήρωσε επίσης ότι «Για έναν τομέα που είναι άμεσα υπεύθυνος για το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 6% των συνολικών εξαγωγών και απασχολεί έναν στους 12 ανθρώπους στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες εξίσου, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, δεδομένου μάλιστα ότι έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως μοχλούς για την τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Στα 503 εκατ. ανήλθαν οι αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη το 2011, παρά την οικονομική αβεβαιότητα, καλύπτοντας τα 28 εκατ. από τα 41 εκατ. πρόσθετες διεθνείς αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσίασαν η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και προορισμοί στη Νότια Μεσόγειο (8%). Παρά το γεγονός ότι μέρος της αύξησης της νότιας Μεσογείου στην Ευρώπη προέκυψε από μια αλλαγή στην κίνηση μακριά από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι προορισμοί στη Μεσόγειο ωφελήθηκαν επίσης από τη βελτίωση των εξερχόμενων ροών από τις αγορές όπως η Σκανδιναβία, η Γερμανία και η Ρωσική Ομοσπονδία.
                                                                                                                        Ομφαλός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις