Η μεγαλύτερη Ελληνική τραγωδία

     
Με τον τίτλο «'Ελληνες γονείς είναι πολύ φτωχοί για να φροντίσουν τα παιδιά τους» το BBC, δημοσιεύει έρευνα από την Αθήνα, η οποία παρουσιάζει το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο γονείς να αφήνουν τα παιδιά σε ιδρύματα. Τονίζεται ότι η κρίση έχει οδηγήσει οικογένειες σε τέτοια απόγνωση, ώστε να εγκαταλείπουν  ό,τι πιο πολύτιμο έχουν.
Αφορμή παίρνει από ένα περιστατικό που ήρθε πρόσφατα στο φως και προκάλεσε σοκ και θλίψη. Πρόκειται για την ιστορία της Άννας, μίας μικρής μαθήτριας, την οποία η μητέρα δεν ήρθε ποτέ να παραλάβει από το σχολείο.
Η νηπιαγωγός βρήκε ένα σημείωμα πάνω στην τετράχρονη, το οποίο έλεγε: «Δεν θα περάσω να πάρω την Άννα σήμερα γιατί δεν μπορώ να την φροντίσω πλέον. Παρακαλώ να το κάνετε εσείς. Λυπάμαι. Η μητέρα της».
Το άρθρο αναφέρεται στους λίγους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των παιδιών, μεταξύ τους την «Κιβωτό», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα «Χωριά SOS».

    
Ο πατέρας Αντώνιος της «Κιβωτού» λέει ότι μέσα στους προηγούμενους δύο μήνες βρήκε τέσσερα παιδιά στο κατώφλι του ιδρύματος– μεταξύ τους ήταν και ένα μωρό λίγων ημερών. 
Ένα άλλο ίδρυμα δέχτηκε δύο γονείς, που τα δίδυμα μωρά τους ήταν σε τραγική κατάσταση λόγω κακής διατροφής και η μητέρα τόσο αδυνατισμένη που δεν μπορούσε να τα θηλάσει.
Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό, για μία χώρα γνωστή για τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, γονείς να φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείπουν τα παιδιά τους και ότι στα μάτια των Ελλήνων είναι σαν ο Τρίτος Κόσμος να έχει «μετακομίσει» στην Αθήνα. 
Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης την ιστορία της Μαρίας, μίας γυναίκας που μεγάλωνε μόνη το παιδί της. Έχασε τη δουλειά της και έμεινε άνεργη για έναν χρόνο και τελικά αναγκάστηκε να αφήσει το παιδί στα «Χωριά SOS». 
«Κάθε βράδυ κλαίω στο σπίτι, αλλά τι μπορώ να κάνω; Πόνεσε η καρδιά μου αλλά δεν είχα επιλογή» αναφέρει
Η Μαρία τώρα βρήκε μία δουλειά με 20 ευρώ την ημέρα, ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να πάρει την 8χρονη Αναστασία στο σπίτι. Ελπίζει να το κάνει κάποια στιγμή, ωστόσο όπως είναι τα πράγματα δεν γνωρίζει πότε μπορεί να γίνει αυτό.
Ο κοινωνικός λειτουργός των «Χωριών», Στέργιος Σιφνιός, αναφέρει ότι δεν επιθυμούν να παίρνουν παιδιά για οικονομικούς λόγους. «Η σχέση μεταξύ της Μαρίας και της κόρης της είναι πολύ κοντινή. Δεν βλέπει κανείς κάποιο λόγο γιατί αυτό το παιδί να είναι μακριά από τη μητέρα του. Ωστόσο είναι τόσο δύσκολο και για εκείνη να πάρει το παιδί, όταν δεν ξέρει αν αύριο θα μπορεί να ζήσει», αναφέρει.
Ο ψυχολόγος του «Χαμόγελου», Στέφανος Αλεβίζος, αναφέρει ότι για ένα παιδί που το εγκαταλείπουν, «τα ψυχικά θεμέλια κλονίζονται συθέμελα». «Ο χωρισμός είναι μία βίαιη πράξη γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν το γιατί συνέβη».
Υπερθεματίζοντας, η Σοφία Κουχή από το «Χαμόγελο» αναφέρει ότι η μεγαλύτερη τραγωδία για εκείνην είναι ότι αυτοί που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους δεν είναι οι γονείς εκείνοι που είναι αδιάφοροι.
«Αυτοί που νιώθουν ότι πρέπει να τα αφήσουν, είναι αυτοί ακριβώς που τα αγαπούν περισσότερο», αναφέρει.
Πηγή: ΒΒC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις