Κινδυνεύει η χρηματοδότηση

Δήμητρα Καδδά από capital
 
Τα φώτα σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες πέφτουν πάνω στα 15 δισ. ευρώ αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δηλαδή στην ενεργοποίηση των 180 έργων υποδομής και των 4 προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, στις συζητήσεις που είχε χθες η Υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ στην Αθήνα αλλά και σε αυτές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με δύο αρμόδιους Επιτρόπους, τον Όλι Ρεν και τον Γιοχάνες Χαν, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: τα ημιτελή έργα του ΚΠΣ που κινδυνεύουν να αυξήσουν το έλλειμμα του 2012.
Ο λόγος για πάνω από 1.000 έργα υποδομής που ξεκίνησαν οι δήμοι την περίοδο 2000 - 2006 με λεφτά από το Γ΄ ΚΠΣ τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν μεν γίνει αλλά δεν έχουν παραληφθεί. Αρμόδια στελέχη αποδίδουν την ευθύνη στην μικροπολιτική τακτική που... οργίασε με τον Καλλικράτη: ο νέος δήμαρχος αρνείται να συνεχίσει ή να παραλάβει το έργο του προηγούμενου...Εν πρώτοις, φαίνεται γραφικό, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα: τα λεφτά που έχουν πάρει οι δήμοι για τα συγκεκριμένα έργα, μαζί με τις αντίστοιχες πληρωμές σε κάποια μεγάλα έργα τις Siemens συνιστούν τα 3- 3,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα και η Κομισιόν θα τα ζητήσει πίσω αν δεν διασφαλιστεί ότι ολοκληρώθηκαν. Το ζήτημα το ανέδειξε ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν το προηγούμενο Φθινόπωρο. Ωστόσο ακόμη μόνο για ένα μέρος των έργων έχει βρεθεί λύση. Η εμπλοκή σε πολλούς δήμους παραμένει και ο χρόνος... τελειώνει: η τελική προθεσμία για ένα μέρος των έργων είναι το τέλος Σεπτεμβρίου και για τα υπόλοιπα το τέλος Απριλίου του 2013. Η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει «απειλητική» επιστολή στους Δήμους. Τους καθιστά σαφές ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να δώσει ο ίδιος από τον προϋπολογισμό του τα λεφτά πίσω στις Βρυξέλλες για το «κομμάτι» του έργου που έχει ήδη πληρωθεί...Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι κάποιοι φέρεται να συμμορφώνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν... ιδρώνουν τα αυτιά των νέων Δημάρχων. Αναζητείται λύση καθώς πλέον δεν επιτρέπεται η τακτική της αντικατάστασης του έργου με άλλο «έτοιμο». 
Εκτιμάται ότι το ποσό της «τρύπας» μπορεί να ξεπεράσει (με τα σημερινά δεδομένα) το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να χάσει και με το παραπάνω όσα πήρε από την αναδρομική αύξηση της συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ στο 95% από έργα του ΚΠΣ που δώδεκα χρόνια μετά την έναρξή τους δεν μπορούν να ολοκληρωθούν...
Το ποσό –ακόμη και αν προέλθει από τα ταμεία των δήμων– αυξάνει ισόποσα το έλλειμμα. Δηλαδή, απαιτεί νέα μέτρα, ίδιας αξίας προφανώς από πρόσθετη περικοπή δημοσίων δαπανών...Όσο για το μέλλον, πλέον η κυβέρνηση παλεύει με τον χρόνο: θέλει να ενεργοποιήσει τα 180 έργα υποδομής του ΕΣΠΑ αλλά και τις 4 δράσεις προς μικρομεσαίους που έχουν κατ΄ επανάληψη εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα φτάσουν στην αγορά: την παροχή εγγυήσεων 650 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δώσει με τη σειρά της τουλάχιστο διπλάσια δάνεια προς μικρομεσαίους, πρόγραμμα επιδοτήσεων εταιρειών και ανέργων αξίας 500 εκατ. ευρώ και δύο δράσεις εγγυήσεων προς τράπεζες και επενδυτές που θα μετάσχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα για να λάβουν συμπληρωματικό δάνειο.
                         Ομφαλός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις