Οι Ελληνικές εκλογές και η Ισπανική κρίση αναταράσσουν πάλι την Ευρωζώνη

Οι επίμονες δηλώσεις της κας Μέρκελ την τελευταία εβδομάδα ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης τροφοδοτούνται από την συνδυασμένη ανησυχία για τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών και της διογκούμενης κρίσης στην Ισπανία. 
Όσον αφορά τις Ελληνικές εκλογές η ανησυχία που έχει αρχίσει να κορυφώνεται στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο αφορά αποτελέσματα μετρήσεων (γκάλοπ) τα οποία γίνονται από τις αντίστοιχες πρεσβείες και τα οποία δείχνουν «τάσεις ανατρεπτικές»...
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα συμπεράσματα των μετρήσεων αυτών «δείχνουν ότι η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πιθανό με βάση τις τρέχουσες θέσεις των κομμάτων να οδηγηθεί σε αποφάσεις αναθεώρησης της νέας δανειακής συμφωνίας...». Οι μετρήσεις αυτές είναι αντικείμενο στενής παρακολούθησης και επεξεργασίας στις Βρυξέλλες και τελευταία αποτελούν «θέμα» και στις συζητήσεις της τρόικα. 
Ένα τέτοιο γεγονός θεωρείται ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αναταραχή την Ευρωζώνη, καθώς θα επαναφέρει την συζήτηση στα προ της κυβερνήσεως Παπαδήμου ζητήματα, όσο αφορά την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αυτή η προοπτική δεν φαίνεται να ξαφνιάζει τους κοινοτικούς εταίρους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν προετοιμασθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τότε που σταθεροποιήθηκε η προοπτική πρόωρης προσφυγής στις εκλογές. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Κομισιόν παραλληλίζουν μάλιστα την διενέργεια πρόωρων εκλογών με την «κίνηση» Παπανδρέου για δημοψήφισμα και τονίζουν ότι «αυτή την φορά έχουμε προετοιμασθεί...».
Έτσι –σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους– με την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας «θα εκδηλωθεί μια διακριτική αλλά σταθερή κοινοτική καμπάνια στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας...» χωρίς να ξεκαθαρίζεται το πώς θα γίνει αυτό.
Η ανησυχία για την «τύχη» της Αθήνας συνδέεται με την σταθερή πλέον άποψη ότι το ενδεχόμενο «οικειοθελούς εξοστρακισμού» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σαν αποτέλεσμα των εκλογών, σε συνθήκες επέκτασης της κρίσης στην Ισπανία στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης, θα προκαλέσει δομική κρίση στην Ευρωζώνη και το ευρώ. 
Το πρόβλημα δεν είναι οι άμεσες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν, αλλά οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από ένα κύμα «φυγής» των κεφαλαίων συνολικά από τις προβληματικές οικονομίες της περιφέρειας. Ένα «ατύχημα» σε μία από τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης θα προκαλούσε άμεσα αντιδράσεις «φυγής» και από τις άλλες προβληματικές οικονομίες. 
 Ήδη οι ανησυχίες αυτές έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν την αύξηση των Ισπανικών spreads με ρυθμούς που θυμίζουν το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Την ένταση των «τάσεων» αυτών ενισχύουν και οι άτυπες διεργασίες για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας και τα επανερχόμενα προβλήματα στο Ιταλικό χρέος. 
Κατά τα φαινόμενα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές στην Ισπανία, το πρόσφατο ογκώδες πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω των LTROs από την ΕΚΤ, δεν στάθηκε ικανό να αποκαταστήσει την λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς και να εκτονώσει το νέο κύκλο πιέσεων στην κρίση του Ευρωπαϊκού χρέους.
                 Ομφαλός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις