Οι Δήμοι πέθαναν… έρχεται η εθελοντική αυτοοργάνωση;


Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την λειτουργία των Καλλικρατικών Δήμων είναι απογοητευτική.
Ειδικά για την περιοχή μας , το πείραμα του Ενιαίου Δήμου με τις ανύπαρκτες δομές σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει φέρει σχεδόν τραγικά αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά, το προηγούμενο σύστημα λειτουργίας που είχε καθεστωτικά χαρακτηριστικά αιρετών και υπαλλήλων ,δεν έπρεπε να συνεχισθεί.
Μέσα σ αυτό το θολό τοπίο ,όσες τοπικές κοινωνίες αντιληφθούν σύντομα τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εθελοντική αυτοοργάνωση των μελών τους, θα βγουν κερδισμένες.
Ξεκινώντας από μικρές ομάδες γειτονιάς και φτάνοντας σε κοινωνικούς και επαγγελματικούς συλλόγους που θα μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους τον μέλλον της περιοχής.
Το βασικό στοιχείο σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η θέση ισχύος των τοπικών αυτών οργανώσεων απέναντι στην όποια κεντρική εξουσία ,λόγω της μαζικότητας αλλά και της εθελοντικής λειτουργίας και προσφοράς τους.
Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα μια συζήτηση για το θέμα , ξεκινώντας από συμπολίτες με κοινά ενδιαφέροντα, και με απλές δράσεις στην αρχή, μέχρι να εμπεδωθεί το εθελοντικό κυρίως πνεύμα.
Καιρός να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις