Το σχέδιο, για να γεμίσει ο κουμπαράς

Της Δήμητρας καδδά

Τα.. ρέστα του μετρά το δημόσιο και προωθεί σχέδιο μαζικής έκδοσης εντόκων γραμματίων μέσα στον Ιούνιο για να παρατείνει κατά 1 μήνα, έως το τέλος Ιουλίου, τη δυνατότητα του Δημοσίου να πληρώνει μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη υπό τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά, μετρήθηκαν οι αντοχές του προϋπολογισμού με δεδομένη καθίζηση κατά 25%-30% στα έσοδα.
Η μόνη λύση –σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου– είναι η έκδοση εντόκων ενδεχομένως και πέραν των 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για τον Ιούνιο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα που δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί:
1. Πρέπει να βρεθούν οι τράπεζες (Ελληνικές προφανώς, με βάση το κλίμα που σήμερα διαμορφώνεται για την χώρα) που θα τα αγοράσουν. Αυτό προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταβατικής ανακεφαλαιοποίησης (των 18 δισ. ευρώ).
2. Έγκριση της τρόικας. Το Μνημόνιο ορίζει μείωση στο β΄ τρίμηνο του 2012 κατά 2 δισ. ευρώ της αξίας των εντόκων. Πλέον αυτός ο όρος πρέπει να αλλάξει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς...
Τα λεφτά, και πάλι, μπορεί να μην φτάσουν καθώς η υστέρηση εσόδων είναι μεγάλη και επιχειρείται τώρα σχέδιο πίεσης των εφοριών, μαζικής αποστολής των εκκαθαριστικών και επιστολών προς οφειλέτες.
Ως... αποκούμπι, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου ανέφερε χθες τα 2- 3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ επί συνόλου 50 δισ. ευρώ του πακέτου της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για το κατά πόσο θα υπάρξει τελικά το ποσό αυτό.
Αμφίβολο (πρέπει να υπάρξει συμφωνία από την ΕΕ) είναι και το πότε θα έρθει το 1 δισ. ευρώ της δόσης του Μαίου που τελικά δεν έφτασε στα κρατικά ταμεία (επί συνόλου 5,2 δισ. ευρώ).
Στο πεδίο των δαπανών πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τα «χρωστούμενα» προς ιδιώτες έφταναν στο τέλος του 2011 στα 6,3 δισ. ευρώ και φέρεται να αυξάνονται γεωμετρικά με τις γνωστές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στους πολίτες. Η «εντολή» είναι να πληρώνονται μόνο τα απολύτως αναγκαία για να φτάσουν τα λεφτά έως ότου δοθεί η επόμενη δόση.
Με βάση το καλύτερο σενάριο, αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές, η τρόικα θα έρθει για αξιολόγηση του Μνημονίου στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου μεταφέρεται για το μέσο – τέλος Ιουλίου. Σε άλλα σενάρια, η έλευση του…ρευστού μεταφέρεται στον χρόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις