Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι κυβερνητικές παροχές

capital.gr

Ποδαρικό της τρόικας αναμένεται να έχει ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η τρόικα φέρεται να έχει προχωρήσει σε μία πρώτη κοστολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας των 3 πολιτικών αρχηγών που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.
Μία πρώτη καταμέτρηση δείχνει ότι το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ, εφόσον ληφθούν όλα τα μέτρα μαζί (μείωση ΦΠΑ και άλλων φόρων, αύξηση αφορολογήτου, πάγος στις απολύσεις, στήριξη ευπαθών ομάδων, επέκταση επιδόματος ανεργίας κλπ.) και όχι σε βάθος χρόνου. Και τούτο τη στιγμή που το μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα από περικοπή δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες. Η τρόικα φέρεται ότι θα ζητήσει να μάθει τα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά και αποδείξεις για το πώς θα φέρει στα ταμεία τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, ένα πεδίο το οποίο εκτιμάται ότι αποτελεί την Αχίλλειο Πτέρνα του μνημονίου και την βασική αιτία για το συνεχές «αυγάτισμα» των μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί εντός της επόμενης εβδομάδος στο Euro Working Group (προετοιμαστικό όργανο του Ecofin του Ιουλίου), ενώ παράλληλα θα αρχίσει η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να προετοιμάζεται για την ανακοίνωση των αναλυτικών προγραμματικών δεσμεύσεων στο τέλος της επόμενης εβδομάδος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί, φέρονται να είναι προετοιμασμένοι για «παροχές» αλλά με ανταλλάγματα. Θεωρείται δεδομένο ότι το Μνημόνιο Νο2 όπως εγκρίθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο είναι ουσιαστικά ανενεργό.
Το έλλειμμα συντηρείται εντός των στόχων, αλλά με μεγάλη συγκράτηση (προγραμματισμένων) δαπανών επενδυτικών και λειτουργικών που υπερκαλύπτουν την υστέρηση εσόδων. Το διαρθρωτικό σκέλος όμως (αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ΑΤΕ, άνοιγμα επαγγελμάτων, αναδόμηση δημοσίου, φορολογικό νομοσχέδιο κλπ) έχουν παγώσει.
Η διαπραγμάτευση για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναμένεται να είναι σκληρή και μακρά. Η κυβερνητική θέση αναμένεται να αποτυπωθεί για πρώτη φορά επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής με την επιστολή που θα στείλει στους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Φέρεται ότι θα επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις υλοποίησης του Μνημονίου αλλά θα δίδεται έμφαση στην ύφεση (το ΚΕΠΕ κάνει λόγο για 9,14% το τρίτο τρίμηνο) και στην ανεργία, ζητώντας χρόνο (2ετή παράταση), ισχυρότερο αναπτυξιακό σκέλος αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησης των μέτρων της συμφωνίας των κομμάτων για να γίνει ανεκτή οικονομικά και κοινωνικά η λιτότητα του μνημονίου. Το ζήτημα ενδεχομένως να συζητηθεί και σε νέα άτυπη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βαθμός ανοχής της Τρόικα διαφέρει από μέτρο σε μέτρο. Έχει γίνει κατανοητό ότι η αύξηση των φόρων δεν αποδίδει, εξηγούν αρμόδια στελέχη, το ίδιο και οι νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς εντείνεται η ύφεση. Ωστόσο, φέρεται να επιμένουν οι δανειστές σε απολύσεις, μαζικό λουκέτο φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου, σε επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, άμεσο άνοιγμα αγορών και παρεμβάσεων στο σύστημα υγείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις