MIG: “Money Is Gone” - Μύδροι Reuters κατά Μarfin

DefenceNet 

Με τίτλο «Πώς μια ελληνική τράπεζα μόλυνε την Κύπρο» το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι αιτία της διάλυσης των κυπριακών τραπεζών είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, η Marfin Popular Bank και η, κατά το πρακτορείο "καταστροφική" δραστηριότητάς τους στην Κύπρο.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα ο κ. Βγενόπουλος «τα έχει βρει σκούρα, όπως πολλοί άλλοι μεγιστάνες», ενώ χαρακτηρίζεται «αυτοδημιούργητος» που έχτισε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 
Με επικριτική διάθεση οι συντάκτες του κείμενου αναφέρουν ότι τα αρχικά της εταιρίας (MIG) έχουν γίνει αντικείμενα λογοπαιγνίων “Money Is Gone” καθώς και ότι η τράπεζα χορήγησε δάνεια για αγορά μετοχών της MIG. 
Παρότι μάλιστα, όπως αναφέρεται, «ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία» οι πιέσεις που δέχθηκε τον ανάγκασαν να παραδώσει τα σκήπτρα της προεδρίας της τράπεζας η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο του κυπριακού Δημοσίου και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank.
Όλα αυτά όπως γράφει το Reuters «την ώρα που η οικονομική κρίση απειλή την Αθήνα με έξοδο από το ευρώ με πολλές από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν χτιστεί με τη μεταξύ τους χορήγηση δανείων και σε άλλους συνεργάτες». 
Σχετικά μάλιστα με την Cyprus Popular Bank, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του σημερινού προέδρου και πρώην υπουργού Οικονομικών Μιχαήλ Σαρρή, ο οποίος λέει ότι «ξεκάθαρα πιστεύω ότι υπήρξαν πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές», ενώ γίνεται λόγος και για διεξαγωγή έρευνας για το τι πήγε λάθος με την Marfin αλλά και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών.
Στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters πάντως φιλοξενούνται και δηλώσεις του A.Βγενόπουλου ο οποίος αρνείται κάθε ευθύνη για τα προβλήματα στην τράπεζα και κάνει λόγο για εκστρατεία σπίλωσής του από παράγοντες της κυπριακής κεντρικής τράπεζας. Δηλώνει δε χαρακτηριστικά πως το «μεγαλύτερο σφάλμα» του ήταν το ότι διατήρησε την έδρα της τράπεζας στην Κύπρο.
Απέδωσε δε τα προβλήματα της τράπεζας στην αναγκαστική διαγραφή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε, στα πλαίσια του ελληνικού PSI.

Ζιζάνιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις