Προσπάθεια να κλείσει η "τρύπα" στον τουρισμό

Της Έφης Καραγεώργου
 
Αγώνα δρόμου για να σωθεί η φετινή τουριστική χρονιά δίνει το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς και ο Ιούλιος θα «κλείσει» με πτώση σε σχέση με πέρυσι. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση βίζας Σέγκεν. Η Υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, που συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, παραδέχθηκε ότι αν και τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη στις κρατήσεις, ωστόσο υπάρχει απόσταση για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση προς τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, εμφανίζει πτώση έως και 25% σε σχέση με πέρυσι.
Η πτώση αυτή είναι απόρροια της κατάρρευσης που έχει υποστεί ο εσωτερικός τουρισμός. Οι Έλληνες αν και θέλουν να πάνε διακοπές, αδυνατούν λόγω περιορισμένων οικονομικών να το πράξουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι τιμές σε πολλά Κυκλαδονήσια (Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Νάξος) έχουν υποχωρήσει ακόμα και στα 20 και 25 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο τη βραδιά, όταν το 2010 η τιμή δεν έπεφτε κάτω από τα 55 ευρώ τη βραδιά.
Και επειδή δεν φαίνεται «φως» από την εσωτερική αγορά, ενώ οι κρατήσεις (και συνακόλουθα οι αφίξεις) από τη Γερμανία και τη Μεγ. Βρετανία κινούνται επίσης πτωτικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζα, σε τουρίστες από τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε εντολή στις προξενικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης βίζα, ενώ προχωρά και σε συνεργασίες με εξωτερικούς παρόχους (πχ τουριστικά γραφεία), ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σημείων εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων να λάβουν βίζα για να επισκεφτούν την Ελλάδα, ακόμα και σε πόλεις που δεν υπάρχουν προξενικές αρχές. Η οδηγία που έχει δοθεί στα Προξενεία είναι να χορηγούνται βίζες πολλαπλών εισόδων (με διάρκεια ως 5 χρόνια), καθώς και δωρεάν θεωρήσεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, σε μαθητές, φοιτητές και άλλες κατηγορίες πολιτών. Επίσης στα σχέδια είναι να μπει σε εφαρμογή και πιλοτικό πρόγραμμα απλούστευσης εισόδου στην Ελλάδα από την Τουρκία. Για παράδειγμα πολλοί Ρώσοι που επισκέπτονται την Τουρκία να μπορούν να «περάσουν» και στην Ελλάδα, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
«Περάσαμε δυόμισι πολύ δύσκολα χρόνια με διαρκείς έκτακτες περιστάσεις, κλιμακούμενη κοινωνική ένταση και συχνά εχθρικές συνθήκες για τον τουρισμό μας. Αυτό που θέλουμε τώρα, είναι από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκρηκτικές καταστάσεις, αξιοποιώντας εξειδικευμένους ανθρώπους, με γνώσεις μάρκετινγκ και διαχείρισης κρίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις