Reuters: Σχέδιο για "κούρεμα" ομολόγων στην ΕΚΤ

capital.gr
Σε ένα σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους φέρεται να εργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters. Στόχος είναι να μειωθεί το χρέος κατά επιπλέον 70 με 100 δισ. ευρώ αναφέρουν στο Reuters αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ώστε να περιοριστεί το χρέος της χώρας στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο. Αυτό θα απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν ζημιές στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών ακόμα και από τις εθνικές κυβερνήσεις.
"Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν προσπαθήσαμε να κουρέψουμε τα Ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που βρίσκονταν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό ήταν πραγματικά ηλίθιο", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Σε πολιτικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο να δεχτούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες την απομείωση στα ομόλογα τους, αντί για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα υποστούν άμεσα τις ζημιές.
Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να παρουσιάσει επιπλοκές. Σε ένα πρώτο στάδιο, αρκετές από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, εκτιμούν οι αξιωματούχοι. Δύο αξιωματούχοι επισήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Γαλλία, Μάλτα και Κύπρο είναι οι πιο εκτεθειμένες στο Ελληνικό κυβερνητικό χρέος και ενδεχομένως να χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Δύο άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί στήριξη στον ισολογισμό της και η ΕΚΤ.
"Η προτίμηση είναι το OSI να συμβεί στα βιβλία της ΕΚΤ", δήλωσε μια από τις πηγές. "Ενδεχομένως η ΕΚΤ να πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί σαν αποτέλεσμα, αλλά αυτό θα είναι πολύ πιο αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο σε σύγκριση με τις ζημιές για τους φορολογούμενους".
Μια άλλη από τις πηγές δήλωσε ότι αν και η ΕΚΤ κατέχει αποθέματα για να καλύψει τέτοιες απομειώσεις, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να απαιτήσει "δράση για την περαιτέρω προστασία του ισολογισμού της".
Ερωτηθείς για την έκθεση συγκεκριμένων εθνικών κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα, ο ένας από τους τέσσερις αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε το Reuters δήλωσε: "Η Γαλλία έχει ένα τεράστιο ποσό. Πολύ μεγάλο".
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι μερικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν σημείωσε: "Ναι, αλλά και τι έγινε;".
DJ: Το Ελληνικό χρέος το 2020 θα είναι μεγαλύτερο κατά €30 δισ. σε σχέση με το στόχο
Το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το στόχο κατά 30 δισ. ευρώ δήλωσαν στο Dow Jones Newswires αξιωματούχοι επικαλούμενοι νέα ανάλυση.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους η ανάλυση αποδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει διαγραφή χρέους και από τη μεριά των επίσημου τομέα τουλάχιστον κατά αυτό το ποσό ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, καθώς και το βρεθούν χρήματα για τη χρηματοδότηση της χώρας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως επισήμανε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, το «κούρεμα» του χρέους των ιδιωτών αποδείχτηκε ανεπαρκές, ενώ πρόσθεσε πως έως το τέλος της δεκαετίας το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας θα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο κατά 30 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν το Μάρτιο.
«Εκτιμούμε πως θα υπάρξει αστοχία που μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, έτσι θέλεις να φέρεις το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα ή να δεχθείς ζημιές σε αυτά που κατέχεις.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις