Μπλε πανσέληνος, μπλε φεγγάρι απόψε Παρσκευή 31 Αυγούστου

Απόψε, βράδυ Παρασκευής 31 Αυγούστου, θα ζήσουμε το μπλε φεγγάρι, δηλαδή την πανσέληνο, για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα με πλήθος εκδηλώσεων.
Όπως και αν ξεκίνησε το φαινόμενο το σίγουρο είναι πώς το θέαμα σήμερα το βράδυ θα είναι μοναδικό. Επιλέξτε καλή παρέα και μια από τις πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ και απολαύστε το!
Μπλε πανσέληνος, μπλε φεγγάρι απόψε Παρσκευή 31 ΑυγούστουΤα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.
«Καθώς ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, τυχαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται "μπλε πανσέληνος", όρος που όμως δεν χρησιμοποιείται επίσημα στην Αστρονομία», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκος Ματσόπουλος.
Η πιθανότερη προέλευση του όρου «μπλε φεγγάρι» προέρχεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ή εκρήξεων ηφαιστείων και εξαιτίας του καπνού ή της σκόνης στην ατμόσφαιρα, το φεγγάρι φαίνεται κοντά στον ορίζοντα να έχει ένα μπλε χρώμα. Το γεγονός αυτό συνέβη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Κρακατόα το 1883 και του ηφαιστείου Ελ Χιχόν στο Μεξικό το 1983 και στις πυρκαγιές του 1950 στη Σουηδία και του 1951 στον Καναδά.
Ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια
Η παλαιότερη αναφορά του όρου «μπλε φεγγάρι» καταγράφεται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια». Στο πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιείται ο μεσαιωνικός όρος «belewe», που μεταφράζεται ως «μπλε», σημαίνει όμως και «προδοσία». Για το λόγο αυτό όταν το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, όπου «χάθηκαν» κάποιες μέρες, «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, αυτό ονομάστηκε «το φεγγάρι της προδοσίας».
Η σημερινή πανσέληνος αποκαλείται «μπλε πανσέληνος». Μην περιμένετε να δείτε μπλε φεγγάρι. Το όνομα οφείλεται στην σπανιότητα του φαινομένου (δύο πανσέληνοι σε ένα μήνα). Συνέβη το 1999 και θα ξανασυμβεί το 2018. Μάλιστα, ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι το γεγονός φέτος, καθώς θεωρείται η τρίτη πανσέληνος σε μια εποχή τεσσάρων γεμάτων φεγγαριών. madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις