Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για κιμωλίες

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Οι εκπαιδευτικοί χτυπούν «καμπανάκι» για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία κατά τη νέα χρονιά και τονίζουν ότι «τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες για την ομαλή λειτουργία τους (καύσιμα, καθαριότητα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κιμωλίες)».
 Με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε «θέση μάχης» απειλώντας με κινητοποιήσεις διαρκείας, ανοίγει ο διάλογος για την εφαρμογή της αξιολόγησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί απευθύνουν «κραυγή» αγωνίας προς τους αρχηγούς των κομμάτων ότι τα σχολεία θα έχουν τεράστιες ελλείψεις τη νέα χρονιά και δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν ούτε... κιμωλίες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα ανακοινώσει σήμερα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διαδικασίας η οποία αναμένεται να αρχίσει μέσα στο Φθινόπωρο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει «τιμωρητικό» χαρακτήρα, αλλά θα αποσκοπεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι επιτροπές αξιολόγησης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες συγκροτήθηκαν πρόσφατα με απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου θα ξεκινήσουν άμεσα τον διάλογο με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς ώστε να καθορίσουν τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προγραμματίζεται να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο και στη συνέχεια θα αρχίσει η εφαρμογή της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ), καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για μελλοντική ένταξή τους στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, δείχνοντάς τους την πόρτα της εξόδου από τον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν ως «αιτία πολέμου» οποιαδήποτε προσπάθεια να υπάρξει σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και απειλούν με κινητοποιήσεις. Ήδη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει «προειδοποιητική» 24ωρη απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ με απεργίες έχει απειλήσει η ΟΛΜΕ ζητώντας την απόσυρση του ν. 4024/11 όπου προβλέπεται η εφαρμογή της αξιολόγησης.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί χτυπούν «καμπανάκι» για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία κατά τη νέα χρονιά. Χθες, η Διδασκαλική Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας άμεσα συνάντηση, χαρακτηρίζοντας ως «εκρηκτική» την κατάσταση στην εκπαίδευση. Στην επιστολή της, η ΔΟΕ αναφέρει ότι «η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει την παιδεία της πατρίδας μας στο επίκεντρο πρωτοφανών περικοπών, των χειρότερων στην μεταπολεμική περίοδο, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής των Μνημονίων», τονίζοντας ότι «τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες για την ομαλή λειτουργία τους (καύσιμα, καθαριότητα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κιμωλίες)».
Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 1949 και μετά. Ενδεικτικά, φέτος έγιναν μόλις πέντε διορισμοί δασκάλων όταν υπήρξαν 1.223 συνταξιοδοτήσεις. Και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως, αναμένεται να υπάρξουν πολλά κενά σε διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει μόλις 2.000 διορισμοί καθηγητών όταν οι συνταξιοδοτήσεις φθάνουν τις 11.000.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις