Πιέζουν και για νέες αλλαγές οι πρυτάνεις

Ενστάσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν οι πρυτάνεις και μετά την ανακοίνωση των αλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει για επιμέρους διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Με ομόφωνο ψήφισμα της Εκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Λαύριο, τα μέλη της Συνόδου τονίζουν πως το κατατεθέν σχέδιο νόμου αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, πιέζοντας για περαιτέρω αλλαγές που θα βοηθήσουν, όπως υποστηρίζουν, στην ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.
Για ακόμη μια φορά οι πρυτάνεις επισήμαναν τις προτάσεις που οι ίδιοι έχουν υποβάλει τους τελευταίους μήνες. Η ανάθεση μόνο εποπτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο Διοίκησης και όχι διοικητικών ή ακαδημαϊκών, είναι μία από τις αλλαγές που θεωρούνται αναγκαίες από τη Σύνοδο.
«Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ομόφωνο ψήφισμα.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις. Με ανακοίνωσή του, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Σταυρακάκης δήλωσε την αντίθεσή του στις τροποποιήσεις του νόμου. «Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ορκίζεται ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αντί, όμως, να τις προωθήσει, επέλεξε στην παρθενική της πτήση να αλλοιώσει ουσιωδώς τη μοναδική μεταρρύθμιση που κληρονόμησε. Καλή αρχή, με το… αριστερό, στο μέτρο που, ως φαίνεται, η ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή που βρέθηκε πίσω από την κυβερνητική υποχώρηση».
Μετά τη προχθεσινή του τοποθέτηση μέσω του μπλογκ του, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, υπογράμμισε πως όταν το πρώτο πράγμα που κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι να ανατρέψει έναν νόμο, «πριν καν εφαρμοστεί, αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: ή ότι ήταν τόσο λάθος ο νόμος και αυτοί που τον πρότειναν και τον ψήφισαν, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να καταργηθεί άμεσα, διότι αλλιώς καταστρέφεται η χώρα. Ή ότι θα πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα, με τρόπο που να ικανοποιεί αυτούς που αντιδρούν, αλλά όχι την κοινωνία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις