Το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε διαμάχη για το πώς θα επιλυθεί η κρίση χρέους της χώρας καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν ένα μέρος από το χρέος που έχουν στην κατοχή τους, μεταδίδει το Reuters.
Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές στην Αθήνα, αναφέρει εξάλλου ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απείλησε με παραίτηση την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των πιέσεων για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. Έλληνες αξιωματούχοι καθώς και στελέχη της τρόικας έχουν δηλώσει στο Reuters ότι το τελευταίο διάστημα οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή στάση. Το Ταμείο πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας προς τους επίσημους πιστωτές, αναφέρει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. "Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε.", δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος ο οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η άποψη αυτή, επιβεβαιώθηκε και από άλλες πηγές που γνωρίζουν τις διεργασίες σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, αναφέρει το πρακτορείο. "Η Ευρώπη θέλει περισσότερο χρόνο για να δει τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις Γερμανικές εκλογές το 2013", δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος. "Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα σήμερα". Το ΔΝΤ, εν μέσω των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πλέον απαραίτητη για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους, αναφέρει το πρακτορείο αν και επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δηλώνουν πως δεν έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση. Όπως αναφέρει το Reuters η αναδιάρθρωση – κάτι που θα απαιτήσει ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ να αναλάβουν ζημιές σε ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 200 δισ. ευρώ – θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας.
Από τα 204 δισ. ευρώ σε χρέος προς τον επίσημο τομέα, τα 20 δισ. ευρώ είναι χρέος προς το ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο. Το ποσό αυτό θα πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο ακόμα και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του επίσημου τομέα.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να δεχτεί απώλειες στα ομόλογα που αγόρασε τα τελευταία χρόνια και τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ.
"Είναι πλέον ξεκάθαρο στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα ή και τα δύο", δήλωσε αξιωματούχος της τρόικας στο Reuters.
Η Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο, ζήτησε για άλλα δύο χρόνια προκειμένου να πετύχει τους στόχους και οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι το κόστος από την επέκταση του προγράμματος θα είναι μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ, κάτι που μπορεί να καλυφθεί χωρίς οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να επωμιστούν πρόσθετο βάρος.
Σύμφωνα με το Reuters η Γαλλία υποστηρίζει την παράταση, ενώ αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με την προϋπόθεση η Αθήνα να δείξει σύντομα αποτελέσματα.
Υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Reuters ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε να δει τους Ευρωπαίους να δέχονται ζημιές σε ορισμένα από τα δάνεια που χορήγησαν στην Αθήνα, εμποδίζοντας κάποια συμφωνία: "Το ΔΝΤ θέλει μια αναδιάρθρωση του επίσημο τομέα, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Κανείς άλλος δεν το θέλει".
Το πρακτορείο κάνει εξάλλου λόγο για μεγάλη ένταση στις συναντήσεις των Ελλήνων με τους αξιωματούχους της τρόικας για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε περικοπές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απείλησε να παραιτηθεί εάν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Poul Thomsen συνέχιζε να πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές.
"Τίποτα δεν ικανοποιεί τον Thomsen πια", δήλωσε ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος. "Την τελευταία φορά που ήταν εδώ η τρόικα συμφωνήσαμε ότι 5 με 5,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τώρα, έχουμε καταλήξει σε 7,5 με 8 δισ. ευρώ και αυτό δεν είναι αρκετό".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις