Ανοίγει ο φάκελος απολύσεων στο δημόσιο για να κλείσει η "τρύπα"
Ισχυρές αντιστάσεις από την τρόικα συναντά η κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να διατηρήσει τη δέσμευσή της περί μη απολύσεων στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές απορρίπτουν την απόδοση σειρά παρεμβάσεων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και για να κλείσει η τρύπα «συστήνουν» απολύσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα υπολογίζει ότι για να κλειδώσουν τα μέτρα χωρίς απολύσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν πολύ επώδυνα σενάρια περικοπών συντάξεων, κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, τα οποία θα πλήξουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Έτσι, στο τραπέζι επανέρχεται το ζήτημα της νέου τύπου εφεδρείας από την οποία θα πρέπει να προκύψουν 30.000- 50.000 «αποχωρήσεις» από το στενό και –ειδικά– το ευρύτερο δημόσιο. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα δεχθεί την τρόικα την Δευτέρα το πρωί, ενώ η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα προς το παρόν τοποθετείται χρονικά για την Τετάρτη, μετά την επιστροφή του από την Φρανκφούρτη για συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποκτήσει μία σαφή θέση για το πακέτο με βασικότερο «αγκάθι» τις απολύσεις, καθώς οι μέρες που θα έχει στη διάθεσή της είναι... μετρημένες.
Η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα προσωρινά την επόμενη Πέμπτη. Θα οδεύσει στην Κύπρο για το Eurogroup όπου θα ενημερώσει τους υπουργούς της ΕΕ μαζί με τον κ. Γ. Στουρνάρα αλλά και παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο (τον οποίο η τρόικα θα δει στην αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα).
Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως και οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο του 2012 που ακόμη εκκρεμεί (ειδικά μισθολόγια, πετρέλαιο θέρμανσης, φοροαπαλλαγές κλπ) έχει προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθούν στην ίδια ημέρα, στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι όσο οι παρεμβάσεις δεν «κλειδώνουν» και σε πολιτικό επίπεδο, προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο στην ελληνική διαπραγμάτευση καθώς δεν είναι μόνο τα μέτρα το διακύβευμα: είναι και η περίφημη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στην οποία προς το παρόν είναι αρνητική και σε αυτή στηρίζεται αν πολλοίς η διαπραγμάτευση της Ελλάδας για την επιμήκυνση και τις νέες παρεμβάσεις στα ανεξόφλητα δάνεια της χώρας και στο ύψος του χρέους.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι της ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ρήτρα ισοδυνάμων (ακύρωση των πλέον επώδυνων παρεμβάσεων αν υπάρξουν άλλες πηγές εσόδων πχ από φοροδιαφυγή) και προωθούν εναλλακτικές περικοπές δαπανών για προμήθειες στην υγεία, στην άμυνα, στους μισθούς της εκκλησίας κλπ. capital.gr
Σχόλια