Η υγεία των ματιών

Τα μάτια είναι τα πιο σημαντικά όργανα ενός ανθρώπου για την μάθηση και την καθημερινή αντίληψη της ζωής. Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορίας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθονται για ώρες μπροστά στα κομπιούτερ τους για τις καθημερινές εργασίες τους καταπονώντας τα μάτια τους χωρίς ξεκούραση. Παρόλα αυτά τα μάτια μπορούν να αντέξουν την καθημερινή εντατική εργασία και καταπόνηση, όμως υπάρχουν πάντα ενδείξεις ότι κουράζονται στις οποίες πρέπει να δείχνουμε προσοχή. Οι νέοι άνθρωποι κυρίως δεν δίνουν προσοχή σε αυτές τις προειδοποιήσεις καθώς νομίζουν είναι υγιείς αρκετά ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε δύσκολη εργασία. Δυστυχώς πολλές ασθένειες των ματιών όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα κτλ. συναντώνται και σε νεαρές ηλικίες.
Είναι εύκολο να εξηγήσουμε γιατί υπάρχουν τόσες ασθένειες ματιών καθώς τα μάτια καταπονούνται καθημερινά με την καθημερινή συγκέντρωση και έκθεση σε ακτινοβολίες υπολογιστών, σε σκόνη και σε τοξικές ουσίες (καυσαέρια) που είναι αρκετά βλαβερές για την υγεία μας.
Οι άνθρωποι ιδίως των πόλεων θεωρούν είναι αναπόφευκτο ένα περιβάλλον χωρίς σκόνες και τοξικές ουσίες. Οπότε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα μάτια μας; Υπάρχουν πάντα κάποια πράγματα που βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών όπως τα παρακάτω:
Συχνή ξεκούραση και άσκηση των ματιών.
Τα μάτια μας κουράζονται με κοιτώντας ένα αντικείμενο διαρκώς και στην περίπτωση των υπολογιστών συνιστάται να τα ξεκουράζετε ανά μία ώρα. Μπορείτε να κοιτάτε από το παράθυρο σε μακρινή απόσταση χαλαρώνοντας βλέποντας την θέα της φύσης όπου είναι δυνατόν. Το πράσινο είναι καλό για τα μάτια, οπότε αν έχετε δέντρα η φύση κοντά σας προσπαθήστε να έχετε και οπτική επαφή συχνά. Επίσης μπορείτε να κλείνετε τα μάτια σας ανά τακτά διαστήματα (4-5 λεπτά και να τα ξεκουράζετε από την ένταση). Ασκήσεις που βοηθούν την εστίαση και την όραση μπορούν να γίνονται χρησιμοποιώντας ακόμα και τα 2 σας δάχτυλα ή τα χέρια σας. Μπορείτε να αναζητήσετε τέτοιες ασκήσεις στο διαδίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα μερικές καλές ασκήσεις για τα μάτια είναι οι παρακάτω:
1-Ανοιγόκλειμα των ματιών. Με αυτόν τον τρόπο τα μάτια σας θα διατηρούνται υγρά και μπορούν να συγκεντρώνονται περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση ανά τακτά διαστήματα 2 λεπτών ανοιγοκλείνοντας τα μάτια σας κάθε 3-4 δευτερόλεπτα.
2-Χρησιμοποίηση των παλαμών. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζεται τα μάτια σας από το άγχος και την ένταση. Πάρτε λίγες βαθιές αναπνοές και κλείστε τα μάτια σας χρησιμοποιώντας τις παλάμες των χεριών σας να καλύψετε τα κλειστά μάτια σας με τα δάχτυλα σας στο κούτελο και τους καρπούς σας στα μάγουλα σας χωρίς να πιέζετε τα μάτια σας. 
3- Ασκηση των μυών και της ελαστικότητας των ματιών χρησιμοποιώντας το 8. Φανταστείτε το 8 τρία μέτρα μπροστά σας και δείτε το πλάγια σαν το σύμβολο του απέιρου. Ακολουθείστε το περίγραμμά του με τα μάτια σας για λίγα λεπτά και επαναλάβετε την άσκηση ανάστροφα μετά από λίγη ώρα.
4- Βελτίωση της όρασης και εξάσκηση των οφθαλμικών μυών με την άσκηση μακριά κοντά. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει για 2-3 λεπτά. Χαλαρώστε όπου και εάν βρίσκεστε και βάλτε το μεγάλο δάχτυλο μπροστά σας σε απόσταση γύρω στα 30 εκατοστά και εστιάστε αναπνεόντας στο δάχτυλό σας μετά εστιάστε πέρα από αυτό σε απόσταση 3-4 μέτρων κάθε φορά.
5-Άσκηση συγκέντρωσης. Τεντώστε το χέρι σας με το μεγάλο δάχτυλο τεντωμένο σαν να κάνετε ωτοστόπ. Εστιάστε στο δάχτυλό σας και χαλαρά αναπνέοντας φέρτε το δάχτυλο προς τα μάτια σας σε απόσταση 30 εκατοστών κοιτώντας το διαρκώς με συγκέντρωση. Κάνετε αυτή την άσκηση μερικά λεπτά κάθε μέρα. Αυτή η άσκηση ενδυναμώνει τις ικανότητες συγκέντρωσης και τους μυς των ματιών γενικά.
Συχνό οφθαλμολογικό τσεκάπ
Μπορείτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας συχνά για ένα τσεκ απ. Είναι καλό να ελέγχετε και να γνωρίζετε την κατάσταση των ματιών σας σε τακτά διαστήματα. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τα μάτια σας μπορείτε να προλάβετε έτσι από το να μεγαλώσει και να το θεραπεύσετε σε πρώιμο στάδιο. Είναι αποδεδειγμένο ότι η υγεία των ματιών και σου σώματος είναι συνδεδεμένα στενά. Πολλοί άνθρωποι βέβαια δεν το κάνουν αυτό και λόγω οικονομικό προβλημάτων αλλά και γιατί μία τέτοια εξέταση δεν καλύπτεται από τα ταμεία τους. Παρόλα αυτά με την έρευνα μπορείτε να βρείτε πολλές εκπτωτικές προσφορές και αξίζει να κάνετε έρευνα. Η υγεία των ματιών σας αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
En-Gr

Ζιζάνιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις