Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


Η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε τις ευθύνες της για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αγωνίστηκε σκληρά στο να έχει το κοινωνικά δυσβάστακτο πακέτο μέτρων στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού. Έθεσε ζητήματα που έχουν σχέση με χρονική επιμήκυνση, με την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων έτσι ώστε αν έχουμε έσοδα από φοροδιαφυγή να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα.
Είχε διευκρινίσει ότι θα ψήφιζε το πακέτο μέτρων - παρά τη διαφωνία της για το περιεχόμενο του - στη βάση της ανάγκης για μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, που θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους ώστε να δημιουργεί ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη.
Διευκρίνισε όμως ότι δεν μπορούσε να δεχθεί ρυθμίσεις στα εργασιακά που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή παρά μόνο εκφράζουν μια ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για το πώς θα προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα εργασιακά θέματα αποτελούν τον οδικό χάρτη για την εικόνα της χώρας μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η συγκεκριμένη εκδοχή εργασιακών σχέσεων προωθεί ρυθμίσεις που διαμορφώνουν για τους εργαζόμενους ένα περιβάλλον αποσαρθρωμένων δικαιωμάτων.
Στο ζήτημα των εργασιακών συμπυκνώθηκε η αντιπαράθεση για κορυφαία ζητήματα όπως η δυνατότητα της χώρας να έχει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση αλλά και στην τροποποίηση του προγράμματος, ο συνυπολογισμός της διάστασης της κοινωνικής και πολιτικής ισορροπίας και η σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την προοπτική ανακοπής της καθίζησης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει καλύτερα τη δυναμική που δημιούργησε η σταθερή στάση μας στα εργασιακά , για την ενίσχυση των πολιτικών διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Η θέση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την στάση «δεν πληρώνουμε – στάση πληρωμών» που επαγγέλλονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Θα έδειχνε ένα κράτος που αναλαμβάνει τις ευθύνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονα ζητά αναστολή και επανεξέταση της υλοποίησης μέτρων που αφορούν το τομέα των εργασιακών σχέσεων. Και σε αυτό το θέμα θα είχαμε (και έχουμε) πολλούς συμμάχους σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
Γι’ αυτούς τους λόγους δεν ψήφισε το πακέτο των μέτρων.
Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε και δεν το αναιρεί να υπάρξει κυβέρνηση, να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή η επιλογή παραμένει.
Η θετική μας ψήφος για τον προϋπολογισμό καθορίσθηκε πρωτίστως με αυτό το πολιτικό κριτήριο, δηλαδή την αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις σταθερής πολιτικής διαχείρισης και ευρύτερης συμπαράταξης μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.
Η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, σε θέματα όπως χρονική επιμήκυνση, αναπτυξιακή ενίσχυση και μείωση της επιβάρυνσης του χρέους, θα επηρεάσει την τελική μορφή του προϋπολογισμού και την εξέλιξη του.
Γι’ αυτό είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να εργαστεί για:
τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αλλάξει η χρονική κατανομή των μέτρων και να υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει ουσιαστικά η ρήτρα αντικατάστασης των επαχθών μέτρων στο βαθμό που θα έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα.
την υλοποίηση ενός προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων ώστε να δημιουργηθούν εισοδήματα σε νέους τομείς και για νέους ανθρώπους, μέσα από την άμεση αξιοποίηση του διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και ειδική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
τη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους (μείωση επιτοκίων, μετακύλιση ομολόγων, επιστροφή κέρδους της ΕΚΤ από αγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική αξία κ.λ.π)
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται από:
την καταπολέμηση της διαφοράς και της σπατάλης.
την αύξηση των εσόδων μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής αλλά και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής προηγούμενων περιόδων.
την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και γενικότερα την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τέλος ο προϋπολογισμός δεν έχει σχέση με τα εργασιακά θέματα. Η αναφορά που περιέχει είναι μια παράθεση του περιβάλλοντος στο οποίο θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός και αναφέρεται στις προηγούμενες προβλέψεις του μνημονίου ΙΙ και όχι στα συγκεκριμένα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη 7-11-12.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά παραμένει ίδια και μάλιστα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πίεση για επανατοποθέτηση του ζητήματος
με την ευκαιρία της διαδικασίας για τον ορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος
με την εκπνοή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Μάρτιο του 2013
με το πρόσθετο δεδομένο ότι ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά βρίσκονται έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις