Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση

Σε Λερναία Ύδρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα καθώς συνεχώς νέα μέτωπα και ρήτρες εμφανίζονται στο προσκήνιο. Σήμερα το πεδίο... μάχης μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, με την Ελληνική πλευρά να έχει χαμηλές προσδοκίες και να περιμένει πάνω απ’ όλα να δει τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες πληθαίνουν και γίνονται πιο σκληρές οι ρήτρες που ζητούν οι δανειστές για να κλείσουν το 3ο Μνημόνιο και να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγησή του. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο δήλωσε μεν πεπεισμένος για την έλευση της δόσης, αναρωτήθηκε όμως στην πρώτη ομιλία του ότι «θα ήταν πραγματικά κρίμα να γίνουμε Ιφιγένεια, όπως ορισμένοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν». 
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για εμμονή της τρόικας με τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες εισάγονται όλο και πιο πολλές ρήτρες για να διασφαλιστούν τα έσοδα. Η τρόικα φέρεται να έχει «πιαστεί» από τη διάταξη για ενημέρωση της Βουλής και να επανεκτιμά (προς τα κάτω) τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (τα οποία μετέχουν στη μείωση του χρέους). Χειροτερεύει έτσι την βιωσιμότητα του χρέους, και -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- πιέζει ασφυκτικά την Ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ρήτρες διασφάλισης εσόδων μεαυτόματη περικοπή δαπανών, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πλήρη αυτονομία του ΤΑΙΠΕΔ, λίγες ημέρες μετά τις αλλαγές που πέρασε η ίδια η κυβέρνηση από τη Βουλή των Ελλήνων. 
Ζητούν και άλλα: μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2013, αλλαγές στο ΚΒΣ, στον εποπτεία των εσόδων και τον περίφημο ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διαχειρίζεται η δόση. 
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι δανειστές μπορεί να δικαιολογούνται σε έναν (μικρό) βαθμό για την καθυστέρηση της έγκρισης μνημονίου και δόσης, αφού το χρονοδιάγραμμα ψήφισης εφαρμοστικού και Προϋπολογισμού πήγε «πίσω» και έγιναν κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που περιορίζουν τις περικοπές δαπανών και κάποιες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, συνεχίζουν, τα πρόσθετα μέτρα-ρήτρες που ζητούν οι δανειστές φέρεται ότι είναι και δυσανάλογα πολλά και πολύ αυστηρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει καν επισήμως «κλειδώσει» δηλαδή μέσω ανακοίνωσης ούτε η τετραετής περίοδος εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε η Βουλή. Βέβαια, προσθέτουν, αυτό θεωρείται δεδομένο απλά εκκρεμεί η δήλωση που ίσως έρθει σήμερα. 
Εκκρεμούν όμως και όλα τα υπόλοιπα μέτωπα. Η ολοκλήρωση του μνημονίου (με τις ρήτρες), η «εντολή» προς τις υπηρεσίες της τρόικας να ολοκληρώσουν τις εκθέσεις προόδου του ΔΝΤ και της Κομισιόν, η συμφωνία για θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η συμφωνία για πρόσθετη χρηματοδότηση. Η διαπραγμάτευση σήμερα αναμένεται σκληρή και ολοήμερη με την πρωινή συνεδρίαση του Euro Working Group και το απόγευμα του Eurogroup. Η Ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει με πολύ χαμηλές προσδοκίες για ένα κρίσιμο ολοήμερο στο οποίο αναμένεται ότι θα φανούν οι τελικές προθέσεις των δανειστών. Η Ελλάδα φέρεται να αναζητά έστω και δήλωση στήριξης. Θεωρείται πιθανό νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις