Αναζητείται χρηματοδότης για το επιπλέον €1,29 δισ.

Μόλις 1,29 δισ. ευρώ και ο «άγνωστος» χρηματοδότης του ποσού αυτού, χωρίζουν την Αθήνα από την οριστικοποίηση της απόφασης για την εκταμίευση των 34 δισ. ευρώ της περιβόητης «δόσης», πριν από τα Χριστούγεννα. 
Σήμερα έχει συγκληθεί εκτάκτως το Euroworking Group για να εισηγηθεί εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον των 10 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η συνολική επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων ύψους 31,8 δισ. ευρώ τα οποία πήραν μέρος στην αντίστροφη δημοπρασία. Ο «χαιρετισμός» της κας Lagarde στο αποτέλεσμα της δημοπρασίας προδικάζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου όσον αφορά την αποπληρωμή εκείνων που συμμετείχαν σ’ αυτήν. Το ερώτημα που αφορά και ίσως «θίγει» την Ελληνική πλευρά, έχει να κάνει με την προέλευση του υπερβάλλοντος ποσού που θα χρειασθεί τελικά για την εξόφληση (11,29 δισ. ευρώ αντί των εγκεκριμένων 10 δισ. ευρώ). Με το αυξημένο ποσό συμμετοχής στα 11,1 δισ. ευρώ επιχειρείται να καλυφθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 124% του ΑΕΠ, ενώ διαφορετικά αυτό μένει στο 126,6% του ΑΕΠ. Η διαφορά βέβαια είναι καθαρά «λογιστικού» χαρακτήρα καθώς τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές συνθήκες στην Ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020, μπορούν να αλλάξουν και να παρεκκλίνουν των σεναρίων που έχουν σχεδιασθεί, συμπαρασύροντας και το επίπεδο του χρέους πολύ πιο εύκολα από όσο το επιπλέον 1,29 δισ. ευρώ. Παρ’όλα αυτά τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν επιμένουν να καλυφθεί ο λογιστικός στόχος σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup… 
Πηγές στις Βρυξέλλες μέχρι αργά χθες βράδυ άφηναν ανοικτό το θέμα για το αν το επιπλέον αυτό ποσό θα «κοπεί» από τις υπόλοιπες δόσεις (θα δοθεί δηλαδή από το ήδη εγκεκριμένο συνολικό δάνειο) ή θα χρηματοδοτηθεί με άλλο τρόπο. 
Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι όποια επιπλέον χρηματοδότηση, απαιτεί εκ νέου εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και κανείς πλέον δεν είναι διατεθειμένος ειδικά οι Φιλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί να κάνουν κάτι τέτοιο. Για τον λόγο αυτό, αν τελικά το EWG δεν καταθέσει κάποια νέα πρόταση που να επιτρέπει την παράκαμψη της υποχρέωσης παραπομπής στα εθνικά κοινοβούλια, είναι μάλλον βέβαιο ότι τα 1,1 δισ. ευρώ θα καλυφθούν είτε με περικοπή των επόμενων δόσεων, είτε με επιπλέον εσωτερική χρηματοδότηση. Δηλαδή με κεφάλαια που θα συγκεντρώσει το ΥΠΟΙΚ με αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και εξοικονόμηση πόρων από άλλα έσοδα. 
Η «λύση» αυτή, όσον αφορά στο σκέλος των επιπλέον εντόκων γραμματίων, αν και φαίνεται η πλέον εύκολη τεχνικά δεν ευνοείται από την ΕΚΤ καθώς ο στόχος της είναι ο περιορισμός των εντόκων και όχι η περεταίρω αύξηση του όγκου τους… Σήμερα όμως το απόγευμα η λύση σε κάθε περίπτωση θα έχει διαμορφωθεί. 
Από πλευράς κοινοτικών αρχών πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο σοβαρό εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ. Όσο για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, αυτή πράγματι είναι ένα από τα κεντρικά prior actions, αλλά όχι για την δόση των 34 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης για το φορολογικό αποτελεί προϋπόθεση για τις δόσεις που θα πρέπει να εκταμιευθούν στο πρώτο δίμηνο του 2013 και οπωσδήποτε πριν από την εξέταση της υλοποίησης του μνημονίου τον Μάρτιο.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις