Αντίστροφη μέτρηση για διαγραφή 20 δισ. € ελληνικού χρέους

Του Ανδρέα Μορφόπουλου
Ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την Επαναγορά Ομολόγων. Λεπτομέρειες για τους άξονες του Προγράμματος θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που θα έχει θέμα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μνημόνιο. 
Αντίστροφη μέτρηση για διαγραφή 20 δισ. € ελληνικού χρέουςΌπως αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο site του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να επαναγοράσει Ελληνικά ομόλογα που εξέδωσε στο παρελθόν και διακρατούν τράπεζες και funds από όλον τον κόσμο. 
Ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η προσεχής Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου στις 19:00 ώρα Ελλάδας. Προηγήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολύωρες τηλε-διασκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με τα επιτελεία των Morgan Stanley και Deutsche Bank που έχουν αναλάβει την διεκπεραίωση της δύσκολης αποστολής. 
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι αυστηρά εθελοντική, αλλά αυτά είναι για τους τύπους. Οι Έλληνες τραπεζίτες - αφού άφηναν τις τελευταίες ημέρες να διαρρεύσει ότι είναι αντίθετοι να υποστούν νέα ζημιά, τελικώς θα δηλώσουν «εθελοντικά» … συμμετοχή. 
Βέβαια, τα «άκουσαν» από τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος κάλεσε τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα «να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον» και να δεχθούν να εγγράψουν νέες απώλειες στο παθητικό τους. 
Τα ομόλογα που διακατέχουν Ελληνικές και ξένες τράπεζες είναι 15 + 15 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Κράτος διαθέτει 10 δισ. € (τα οποία θα …δανειστεί από τον EFSF και θα ξεπληρώσει από τις αποκρατικοποιήσεις) για να τα επαναγοράσει και να διαγράψει χρέος περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κίνητρο είναι το «ζεστό» χρήμα που προσφέρει το Δημόσιο, γεγονός που θα επιτρέψει στις Ελληνικές, κυρίως, τράπεζες να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, και να βελτιώσουν τα λογιστικά τους, εν όψει, μάλιστα, του «κλεισίματος» της χρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις