Ο λογαριασμός του Μνημονίου

Της Δήμητρας Καδδά

Επί συνόλου 42 παρεμβάσεων που ζητούσε το Μνημόνιο οι 28 έγιναν, οι 7 είναι ημιτελείς και οι 7 ανεφάρμοστες. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν κυρίως κοινωνικά ανώδυνες ή και επωφελείς παρεμβάσεις: πάταξη φοροδιαφυγής, έλεγχος προμηθειών δημοσίου και νοσοκομείων, ανασκόπηση και έλεγχος δαπανών. Χτυπά όμως και το «καμπανάκι για παρεμβάσεις σε εφάπαξ, σε κοινωνικά προγράμματα και σε αντικειμενικές αξίες.
Ο λογαριασμός του Μνημονίου παρουσιάστηκε από την Κομισιόν και εγκρίθηκε στο τελευταίο Eurogroup, κρίνοντας επαρκή την ελληνική πρόοδο και δίδοντας το πράσινο φως για την 2ετή παράταση του προγράμματος. Καταγράφεται αναλυτικά η πρόοδος της χώρας σε κάθε πεδίο.
Σε ξεχωριστό κείμενο (πρόταση απόφασης των υπουργών) καταγράφονται όλοι οι πρόσθετοί όροι -μέτρα που θα υποχρεωθεί να λάβει η Ελλάδα φέτος και το 2013 για να λάβει τις δόσεις του δανείου (δείτε τα κείμενα στα ελληνικά στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία").
Τι αναφέρει η Επιτροπή στην Έκθεση Προόδου
Η Επιτροπή στο έγγραφο της έκθεσης προόδου προς το συμβούλιο εκτιμά ότι 7 προαπαιτούμενες δεν έγιναν και 7 που μένουν ημιτελείς.
Η ένδειξη «δεν τηρήθηκε» ακολουθεί την:
1. Μείωση του ελλείμματος το ταχύτερο δυνατόν και το αργότερο έως το 2014 (εξού και η 2ετής παράταση του περιθωρίου αλλά και του μνημονίου).
2. Μείωση του χρέους κατά 26,9 δις ευρώ. ευρώ το 2012. Αναμένεται να υποχωρήσει κατά 11,1 δισ. ευρώ με αιτία τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, «χαμηλότερη από την αναμενόμενη εξυγίανση του δημόσιου χρέους και χειρότερους από τους αναμενόμενους διακανονισμούς μετρητών και άλλες προσαρμογές τόκων».
3. Προσδιορισμός των ασφαλιστικών συστημάτων για τα οποία τα καταβαλλόμενα κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ ποσά δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, και ανάλογη προσαρμογή των πληρωμών.
4. Έγκριση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης «για την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων περιλαμβανομένης και της διεύρυνσης των βάσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα. Αυτή η μεταρρύθμιση αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ, τους φόρους περιουσίας καθώς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και θα διατηρήσει το σχετικό φορολογικό βάρος από τους έμμεσους φόρους».
5. Αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς.
6. Διακοπή των πληρωμών σε μετρητά και με επιταγές στις εφορίες και αντικατάστασή τους με τραπεζικά εμβάσματα ούτως ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για το προσωπικό προκειμένου να ασχοληθεί με πιο χρήσιμες εργασίες (έλεγχος, ενίσχυση της είσπραξης και παροχή συμβουλών προς τους φορολογούμενους).
7. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της για την εκπλήρωση της αποστολής της, την επίτευξη των στόχων της και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με όσα προβλέπουν ο νόμος και το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο του 2010.
Εν μέρει τηρήθηκε:
1. Ο στόχος μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος αν και το συνολικό έλλειμμα είναι κατώτερο κατά 0,4% του στόχου. Υπολογίζεται σε 6,9% του ΑΕΠ έναντι ανώτατου ορίου 7,3% του ΑΕΠ.
2. Η δεύτερη φάση της λειτουργικής επανεξέτασης των κοινωνικών προγραμμάτων.
3. Η Καθιέρωση νέων συγκεντρωτικών προμηθειών σε ό,τι αφορά τα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα για το ΕΣΥ μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Προμηθειών, με τη στήριξη της επιτροπής τεχνικών προδιαγραφών και τη χρήση του ενιαίου συστήματος κωδικών για τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
4. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, θέσπιση νομοθεσίας για την απλούστευση της διαδικασίας υποβολής και έγκρισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών.
5. Η ολοκλήρωση της τρέχουσας λειτουργικής αναθεώρησης των κοινωνικών προγραμμάτων.
6. Ο διορισμός όλων των νομικών, τεχνικών και οικονομικών συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται για το 2012 και το 2013.
7. Ο ολοκλήρωση της ανασκόπησης των δημοσίων δαπανών. Επικεντρώνεται στις συντάξεις και στις κοινωνικές μεταβιβάσεις (κατά τρόπο ώστε να διατηρηθεί η βασική κοινωνική προστασία), στις αμυντικές δαπάνες, στο φάρμακο κλπ.
Στο ίδιο κείμενο γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το δημοσιονομικό στόχο, αλλά και ότι την ίδια στιγμή θα πάρει και άλλα μέτρα για τη διετία 2015 – 2016.
Τι αναφέρει η απόφαση των υπουργών Οικονομικών
Στο κείμενο της πρότασης απόφασης των υπουργών Οικονομικών, περιλαμβάνονται σειρά νέων μέτρων τώρα, αλλά και στο μέλλον αν δεν διασφαλίζονται οι στόχοι. Δεσμεύει επίσης την κυβέρνηση για νέο μεσοπρόθεσμο την Άνοιξη και για δημοσιονομικούς κανόνες «αυτόματης διόρθωσης» και φέρνει μία σειρά από παρεμβάσεις σε ιδιωτικοποιήσεις, φάρμακο, υγεία, φοροδιαφυγή και έλεγχο δαπανών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις