Σουηδοί, “Πηγαίνετε να δουλέψετε στην Ελλάδα”! Ανέκδοτο; Όχι, πραγματικότητα

Σε εκστρατεία που άρχισε σήμερα, η υπηρεσία προτρέπει τους άνεργους νέους να αναζητήσουν δουλειά το καλοκαίρι σε Χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την έλλειψη θέσεων εργασίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. "Υπάρχουν εκατοντάδες εποχικές θέσεις εργασίας γύρω από τη Μεσόγειο για να τις διεκδικήσουν νεαροί Σουηδοί", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Οι θέσεις που ζητούνται, μεταξύ άλλων, είναι εκπαιδευτές αθλητών, χορογράφοι και σκηνογράφοι, ανιματέρ, ηχολήπτες και τεχνικοί ειδικευμένοι στο φωτισμό, για να εξυπηρετήσουν σκανδιναβική πελατεία στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Αυτές οι θέσεις θα προσφερθούν κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης για την απασχόληση στο Μάλμε, από τις 4 Φεβρουαρίου.
Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Γκέρντεμπρο Γιόχανσον, σύμβουλος του προγράμματος Ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας (EURES), στην υπηρεσία απασχόλησης: "Ελπίζουμε ότι οι νεαροί Σουηδοί θα αναλάβουν κάθε μία απο αυτές τις θέσεις εργασίας. Αυτές οι εταιρείες είχαν μια καλή εμπειρία με τους νεαρούς Σουηδούς εργαζόμενους". Το ποσοστό ανεργίας των κάτω των 25 ετών στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν 24%, είναι πολύ πιο κάτω από εκείνο της Ελλάδας και της Ισπανίας, το οποίο ξεπερνά το 50%. "Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία, αν θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας", λέει η Γιόχανσον.
Αυτά, με την ανάρτηση, αλλά ας πάρουμε τώρα τα πράγματα, με τη σειρά.
1) Όλες οι παραπάνω ειδικότητες, είναι φανερό, πως δεν ανήκουν στην κατηγορία των μεμονομένων ειδικοτήτων που αναζητούνται στην αγορά εργασίας και αυτό είναι εύκολα διαπιστώσιμο, αν ανατρέξει κανείς σε εφημερίδες εθνικής εμβέλειας. Πουθενά δε θα βρει μεμονωμένες αναζητήσεις εργασίας, με τις παραπάνω είδικότητες.
2) Οι ειδικότητες που αναγράφονται παραπάνω, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά, θέσεις, που αφορούν για παράδειγμα, εκπαιδευτές αθλητών, μπορεί κάλλιστα να είναι ναυαγοσώστες, χορογράφοι και σκηνογράφοι, είναι απλά χορευτές, όχι απαραίτητα με επαγγελματική γνώση και τα λοιπά.
3) Όλες αυτές οι ειδικότητες που αναγράφονται, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που εμείς λέμε στη Ρόδο, με μια λέξη: Ανιματέρς.
Ας κάνουμε όμως, μια προσεκτικότερη ανάλυση:
1) Η έκθεση για την απασχόληση, στη Σουηδία, δεν είναι τίποτε άλλο, από το να εξηγηθεί στους ενδιαφερόμενους νεαρούς Σουηδούς, το περιβάλον εργασίας, που θα αντικρύσουν, οι απολαβές για την εργασία τους και το ζητούμενο ποσοστό γνώσης για την κάθε μια "ειδικότητα" που τους ζητείται. Το πλαίσιο, είναι γνωστό σε μας. Διαμονή , διατροφή, διασκέδαση, εξασφαλισμένα, οι μηνιαίες απολαβές πολύ χαμηλές και όλοι, ευχαριστημένοι.  
2) Όλα αυτά, για να επιτευχθούν και να γίνουν πράξη, πρέπει να υπάρχει το συντονιστικό όργανο, που θα κατευθύνει το εργατικό δυναμικό, στην περίπτωσή μας τους νεαρούς Σουηδούς, θα έχει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας και της εποπτείας. 
3) Το ρόλο αυτό, αναλαμβάνουν τα κατά Κράτος, "πρακτορεία" ευρέσεως εργασίας, τα οποία έχουν εγκατασταθεί και στη Ρόδο, εδώ και χρόνια. Αυτά έχουν και την ευθύνη να καλύπτουν την κάθε επιχείρηση, (στην περίπτωσή μας, τα ξενοδοχεία της Ρόδου), με τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων
(τους λεγόμενους ανιματέρς) και να παρεμβαίνουν στην απόδοση, τη συμπεριφορά κ.λπ.
Μέχρι τώρα, είχαμε απ΄ότι είναι γνωστό, ανιματέρς από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, τώρα στο παιχνίδι, μπαίνουν και οι Ευρωπαϊκές Χώρες. Και για να είμαστε δίκαιοι, λίγο λόγο σε αυτό, έχουν οι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες. Το σύστημα του All Ιnclussive, το λέει και η λέξη, εκτός από το φάε πιες, περιλαμβάνει και το διασκέδασε. Και επειδή αυτά είναι συμβόλαια, δεν είναι παίξε γέλασε, είναι υποχρεωμένοι οι ξενοδόχοι, να περιλαμβάνουν σε αυτά και τα παρελκόμενά τους, που μόνο αν τα αναλύσουμε και τα κατανοήσουμε, θα μπορέσουμε να εκφράσουμε άποψη.
Επιστρέφουμε όμως στους Σουηδούς. Αν ανατρέξουμε στο ποσοστό νέων ανέργων στη Σουηδία, διαπιστώνουμε πως είναι αρκετά υψηλό, 24%, σε μια Χώρα, που καμαρώνει και υπερηφανεύεται για την  οικονομία της. Βρήκε όμως τρόπο, πάντα μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εργασίας που διέπουν την Ενωμένη Ευρώπη, να ρίξει δραματικά το ποσοστό αυτό, αφού οι νέοι, θα βρουν δουλειά στην "φτωχή Ελλάδα". Φοβερός αυτός ο Ευρωπαϊκός κομμουνιστικός Καπιταλισμός. Η Σουηδία λοιπόν θα ρίχνει τα ποσοστά των νέων ανέργων της (ποσώς την ενδιαφέρει το επίπεδο διαβίωσης και απολαβών - σ΄ αυτό θα φταίει η Ελλάδα), την ίδια ώρα, που η Ελλάδα, θα το αυξάνει, ακόμα περισσότερο. Κι αυτός, είναι πλέον ένας άλλος σοβαρός φαύλος κύκλος, που η Ελλάδα, φροντίζει να αναπαράγει, μιας και η τουριστική πολιτική της Χώρας, δε ξεφεύγει από το δόγμα "περισσότεροι τουρίστες - περισσότερα έσοδα", που με μεγάλη περηφάνεια, διαρκώς εκστομίζουμε. Θα μου πεις, αν η Σουηδία, Χώρα δείκτης Παγκόσμιας ευημερίας, έχει τέτοια ποσοστά ανεργίας νέων, τι πιθανότητες έχει η "φτωχή Ελλάδα",  να δει άσπρη μέρα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις