Θανατηφόρα τροχαία:Τα πρωτεία η Ρόδος
Χάρτης των πιο επικίνδυνων δρόμων του 2012 "Πρωτεία" σε Ρόδο
Χάρτη των πιο επικίνδυνων δρόμων του 2012 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θανατηφόρα ή ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό. Η ανακοίνωση της Τροχαίας κάνει λόγο για δεκατέσσερα σημεία σε όλο το Εθνικό Οδικό δίκτυο όπου συνέβησαν τα περισσότερα δυστυχήματα. Αν μπει κανείς στον κόπο να αποκρυπτογραφήσει το αρχείο με τα στατιστικά των τροχαίων στο οποίο δημοσιεύεται η ανάλυση των ατυχημάτων, θα ανακαλύψει απίστευτα δεδομένα που φανερώνουν ότι κακώς η πολιτεία έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο την ελάττωση του φόρου αίματος που πληρώνουν οι οδηγοί. Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει μειώσει αισθητά τον κυκλοφοριακό φόρτο, με άμεση συνέπεια το 2012 να καταγράφηκαν λιγότερα τροχαία, ωστόσο ο περσινός απολογισμός είναι 976 θάνατοι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ρόδος είναι το πιο επικίνδυνο μέρος να κυκλοφορεί κανείς με τροχοφόρο, καθώς το 2012 εικοσιτέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους στους δρόμους του νησιού. Μάλιστα δώδεκα από αυτούς σκοτώθηκαν στο οδικό τμήμα μεταξύ της πόλης της Ρόδου και της Λίνδου. Το παράδοξο είναι ότι τα ατυχήματα δεν έχουν εποχικότητα όπως θα νόμιζαν οι περισσότεροι και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί, όχι μόνο τις τοπικές αρχές, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η Χαλκιδική «ακολουθεί» κατά πόδας τη Ρόδο με 22 νεκρούς, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό νούμερο αναλογικά με το πληθυσμό αλλά και το οδικό δίκτυο του Νομού. Η τουριστική κίνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία των τροχαίων καθώς μόλις 8 από τα 22 συνέβησαν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.
Στην Αθήνα, η Λεωφόρος Ποσειδώνος σε όλο της το μήκος κατέχει τα πρωτεία του πιο επικίνδυνου δρόμου για το 2012 καθώς 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δέκα περιστατικά. Η ιδιαιτερότητα των ατυχημάτων δεν αφορά μόνο τη σοβαρότητα τους, αλλά και το γεγονός ότι τα πέντε από αυτά αφορούσαν παράσυρση πεζού, που αν μη τι άλλο, είναι ένδειξη της κακής κυκλοφορικής αγωγής μας.
Ας ελπίσουμε ότι με τη νέα χρονιά κάποιος «αρμόδιος» θα ξαναδεί το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Καλός ο Ξένιος Δίας και τα δελτία επαναπατρισμού για τη μάχη της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, όμως στην Ελλάδα οι νέοι εξακολουθούν να χάνονται στην άσφαλτο κατά εκατοντάδες. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο τομέα αποκτά ουσία και δεν είναι απλή στάχτη στα μάτια δια της τηλεοράσεως. Μάλιστα τα «καμπανάκια» θα έπρεπε να έχουν χτυπήσει από καιρό και στην ΕΛΑΣ καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετοί αναβάτες της ομάδας ΔΙΑΣ και αυτό είναι ιδιαίτερα τραγικό αφού τουλάχιστον στην οδήγηση θα έπρεπε να παίρνουν τα λιγότερα ρίσκα.
If media
Σχόλια