Στην Κίνα ο Σαμαράς για να πιάσει... "ποντίκια"

Της Μαρίνας Μάνη

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πάει στην Κίνα για να μάθει πώς κινείται "η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς" στην αχανή Χώρα που εξελίσσεται σε οικονομικό γίγαντα.
Ελπίζει όμως να πιάσει ποντίκια, δηλαδή καλές επενδύσεις, όπως θά΄λεγε και ο εμπνευστής του Κινεζικού μοντέλου Τενγκ Τσιάο Πίγκ ο οποίος αδιαφορούσε για το χρώμα της γάτας αρκεί να έκανε τη δουλειά της.
Η Πρωθυπουργική αποστολή θα βρίσκεται απόψε στο Πεκίνο και το Σάββατο στη Σανγκάη,
Πολύμηνη προετοιμασία.
Στη διάρκεια του τριήμερου αυτού ο Πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με Κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής Κινεζικών επιχειρηματικών Ομίλων.
Η προετοιμασία της επίσημης αυτής επίσκεψης έχει ξεκινήσει από το περσινό φθινόπωρο, με μέλη των δύο κυβερνήσεων, αξιωματούχους και επιχειρηματίες να ανταλλάσσουν επισκέψεις και να συζητούν επενδυτικά σχέδια.
Οι σχετικοί φάκελλοι ετοιμάστηκαν στις καθημερινές και πολύωρες συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ κατ΄ιδίαν συναντήσεις έχουν "κλείσει" με Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες τα μέλη της κυβέρνησης που θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό: Ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Ν. Μηταράκης, η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ο Υφυπουργός Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου.
Επίσης, ο Βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Στ. Βασιλόπουλος, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά για διεθνή θέματα Στ. Παπασταύρου, ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου τύπου Γ. Μουρούτης καθώς και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης.
Όπως είναι γνωστό, στην αποστολή θα συμμετέχουν πάνω από 70 Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στη Κίνα –η υποβολή αιτήσεων μάλιστα έφτασε τις 200 αλλά έγινε αυστηρή επιλογή λόγω πρωτοκόλλου.
Μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα της αποστολής είναι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του ομίλου Γιαννίδη Α.Ε. και VITEX, εταιρεία χρωμάτων κ. Κ. Γιαννίδης.
Επίσης, στην αποστολή συμμετέχουν ο κ. Π. Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Κ. Βουσβούνης γενικός διευθυντής Global Corporate & Investment Banking της Eurobank, ο κ. Σπ. Παπασπύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο κ. Σ. Παλιός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Diana Shipping Inc. / Diana Containerships Inc, ο κ. Αλ. Ιωάννου μέλος του Δ.Σ. , Κατώγι Στροφιλιά Οινοποιεία & Αμπελώνες, ο κ. ΄Αρ. Κεφαλογιάννης διευθύνων Σύμβουλος της GAEA Olive Oil προϊόντα, ο κ. Εμμ. Δομαζάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms.
Παράλληλα, συμμετέχουν οι κ.κ. Ι. Γιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γιώτης Α.Ε. Nourishing Προϊόντα Βιομηχανία, Ευστ. Μαρούσης σύμβουλος επιχειρήσεων της ΔΕΛΤΑ Α.Ε. / Vivartia, Π. Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., Αχ. Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. - Costa Navarino, Μ. Καμπουρίδης διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital Investors Land & Real Estate Investments, Μαρία Θεοφανοπούλου γενική διευθύντρια της International Publications Ltd και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΑΤΤΑ, Γ. Βερνίκος πρόεδρος της Vernicos Yachts Θαλάσσιος τουρισμός / σκάφη αναψυχής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλ. Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar, Μάρη Δασκαλαντωνάκη διευθύνων σύμβουλος του Daskalantonakis Group, Ευρ. Δοντάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτρος Κλωστοϋφαντουργία. Καθώς και οι κ.κ. Οδ. Αθανασίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development, Αθ. Πότσης Senior Manager της "Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων - Aerospace", Γ. Λινάτσας διευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures Group, Θ. Φέσσας πρόεδρος της Quest Συμμετοχών, Δ. Βατικιώτης γενικός διευθυντής της ATCOM, Ευάγ. Χαϊδάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς, Γ. Μποτζάκης διευθυντής πωλήσεων της Terra Creta SA, Λ. Κρανιάς πρόεδρος της Avanti Furs και ο κ. Κ. Κουσκούκης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.
Ακόμη υπάρχει εκπρόσωπος της Intralot, της Mediterra, της Big Solar S.A., της Folli Follie, των ταξιδιωτικών γραφείων Αμφιτρίων Odyssey Travel Ltd και Travel Plan, της CIP Holding AG και της Yingli Green Energy Greece Sales GmbH.
Και στο Μπακού
Η επιστροφή στην Αθήνα, το βράδυ της Κυριακής, θα γίνει μέσω Μπακού, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.
Η βασική ατζέντα των συζητήσεων θα αφορά την επιλογή του (Ελληνικού ενδιαφέροντος) αγωγού TAP για τη μεταφορά του Αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στην υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΣΦΑ για την οποία υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την Αζέρικη Socar.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις