Με κούρεμα ομολόγων και καταθέσεων τουλάχιστον το 8% της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ε.Ε.

Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες για το bail in που συμφώνησαν επί της αρχής οι Ευρωπαίοι.
Άγνωστο εάν το κούρεμα θα ισχύσει και για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM.
Τουλάχιστον το 8% των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, θα γίνεται με “διάσωση εκ των έσω” (bail in) το οποίο θα περιλαμβάνει και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Αυτό προβλέπει η απόφαση που έλαβαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Η απόφαση θα μετατραπεί σε οδηγία μετά από διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες πιθανότατα θα “τραβήξουν” έως το τέλος του έτους.
Η νέα κοινοτική νομοθεσία για το πώς θα γίνεται η “διάσωση εκ των έσω” και το πιθανό “κούρεμα” είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (ESM).
Με προηγούμενες αποφάσεις, οι Υπουργοί Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι ο ESM θα διαθέσει 60 δισ. ευρώ για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα μπορεί να γίνεται και αναδρομικά. Η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση ενδιαφέρει την Ελλάδα, η οποία στοχεύει να μεταφέρει στον ESM τα 50 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες (και να ελαφρυνθεί ισόποσα το δημόσιο χρέος), αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.
Με βάση τη χθεσινή απόφαση των Yπουργών Οικονομικών, οι κρατικές αρχές θα μπορούν να καλύπτουν ένα μέρος των ανοιγμάτων από κρατικά κεφάλαια, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού επιτραπεί η ενίσχυση τραπεζών από κρατικά κεφάλαια ή απευθείας από τον ESM θα πρέπει να διασφαλίζεται το 8% των αναγκαίων κεφαλαίων από bail in, δηλαδή από το κούρεμα των ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθέσεων.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το bail in θα ισχύει και για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι κανόνες με βάση τους οποίους θα συμμετέχουν αναγκαστικά στις ζημιές των τραπεζών οι μέτοχοι, οι κάτοχοι ομολόγων και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ θα ισχύσουν από το 2018.
Οι κανόνες για το bail in είναι ένας από τους πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα γίνεται από την ΕΚΤ, ενώ θα υπάρχει και ενιαίος μηχανισμός για την αναγκαστική εκκαθάριση τραπεζών με προβλήματα, όπως επίσης και ενιαία εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ από την ΕΚΤ.
Τι προβλέπει η συμφωνία του Ecofin
Τα ξημερώματα κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 Yπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για τις γενικές αρχές που θα διέπουν τη “διάσωση εκ των έσω” (bail in) των τραπεζών στην Ευρώπη, η οποία, ανάμεσα σε άλλα θα περιλαμβάνει και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Το συμβούλιο Yπουργών Οικονομικών κατέληξε μετά από συμβιβασμό και μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας έξι ωρών, σε ένα σχέδιο οδηγίας, πάνω στο οποίο θα υπάρξει διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι προκειμένου να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο του συμβιβασμού τα κράτη μέλη διατηρούν ένα μεγάλο περιθώριο αυτονομίας για να χειρίζονται τις περιπτώσεις τραπεζών που θα τίθενται υπό εκκαθάριση, αλλά καθορίζονται κοινοί δεσμευτικοί κανόνες για τον τρόπο που θα επιβάλλεται η ζημιά στους ιδιώτες πιστωτές των τραπεζών, κατά σειρά προτεραιότητας: τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους κατόχους ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων.
Οι διαδικασίες εκκαθάρισης θα περιλαμβάνουν:
- Την πώληση θυγατρικών ή κλάδων
- Δημιουργία ενδιάμεσων φορέων (διαχωρισμούς σε καλή και κακή τράπεζες)
- “Διάσωση εκ των έσω” (bail in) δηλαδή την επιβολή των ζημιών σε μετόχους και ανασφάλιστους πιστωτές.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι καταθέσεις φυσικών προσώπων, μικρών και μεσαίων, καθώς και οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από τις ανασφάλιστες καταθέσεις των μεγάλων εταιρειών.
Από το bail in θα εξαιρούνται:
- Οι καλυμμένες καταθέσεις και οι ασφαλισμένες απαιτήσεις, όπως καλυμμένα ομόλογα
- Οι υποχρεώσεις προς εργαζόμενους εκκαθαριζομένων εταιρειών (μισθοί και συντάξεις)
- Εμπορικές απαιτήσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για την ημερήσια λειτουργία της επιχείρησης
- Απαιτήσεις από συστήματα πληρωμών εξοφλητέες σε λιγότερο από 7 ημέρες.
- Διατραπεζικές απαιτήσεις εξοφλητέες σε λιγότερο από 7 ημέρες.
Οι εθνικές αρχές θα μπορούν να εξαιρούν ορισμένες απαιτήσεις από το “κούρεμα” για ειδικούς λόγους, ενώ θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα ειδικό Ταμείο Εκκαθάρισης, στο οποίο θα συνεισφέρουν οι τράπεζες της χώρας. Μέσα σε μια δεκαετία το ταμείο θα πρέπει να αποκτήσει πόρους ίσους με το 8% των καλυμμένων καταθέσεων της χώρας.
Οι εθνικές αρχές θα μπορούν, εφόσον κρίνουν σκόπιμο να χρησιμοποιούν το Ταμείο Εκκαθάρισης για να ανακεφαλαιοποιούν τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση το 8% των απαιτούμενων κεφαλαίων θα πρέπει να καλύπτεται με “bail in” ενώ το ανώτατο όριο συμμετοχής του Ταμείου Εκκαθάρισης θα είναι 5%.
newmoney.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις