Tι θα συμβεί αν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την κυβέρνηση

Ορατός είναι ο κίνδυνος η ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση, προκαλώντας ρήγμα και ραγδαίες εξελίξεις, αν ο Πρωθυπουργός δεν πάρει πίσω την απόφαση για την ΕΡΤ, όπως απαιτεί ο Φώτης Κουβέλης.
Όμως, σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει, μαζί με τους 14 Βουλευτές που έχει, και τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε οι Βουλευτές που θα τη στηρίζουν είναι 153, ήτοι 125 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μεν κυβέρνηση, αλλά θα είναι εξαιρετικά αδύναμη την ώρα που θα βρίσκεται μπροστά στο δύσκολο έργο των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε θρίλερ, όχι όμως απαραίτητα σε εκλογές. Αυτομάτως με την απώλεια της δεδηλωμένης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της και κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, με τη διαδικασία να είναι ακριβώς η ίδια που βίωσε η Χώρα τους περασμένους Μάιο και Ιούνιο, με τις διερευνητικές του Μαΐου να καταλήγουν άκαρπες, ενώ αυτές του Ιουνίου να οδηγούν στην τρικομματική κυβέρνηση. Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες και μπορεί να φτάσει μέχρι και το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.
Με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, φαντάζει αδύνατο η ΝΔ να λάβει τη διερευνητική, καθώς θα μοιάζει άνευ ουσίας για ένα κόμμα 125 βουλευτών, το οποίο θα έχει μείνει μόνο του. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις διερευνητικές κατά σειρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα πρέπει και αυτά σε τρεις ημέρες το καθένα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
blog.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις