Independent: Θέσεις εργασίας στην Ελλάδα υπάρχουν αλλά οι Ελληνες προτιμούν τα επιδόματα ανεργίας

Tις πρακτικές των Ελλήνων «κατακευραυνώνει» ο αρχισυντάκτης της Βρετανικής «Ιndependent» ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα καταγράφει τι παρατήρησε και τι διαπίστωσε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών στην Ελλάδα.
Ο Κρις Μπλάκχερστ βρέθηκε, όπως αναφέρει, το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στο πρώτο σημείο που στέκεται στο άρθρο του για τα όσα είδε στη Χώρα μας, είναι η ανεργία για την οποία σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι κινείται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, θέσεις εργασίας υπάρχουν αλλά δεν τις... καταδέχονται οι Έλληνες.
Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος της Independent αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε Ελληνικό ξενοδοχείο, παρατήρησε ότι πολλοί από τους εργαζομένους δεν ήταν Έλληνες. «Η νεαρή γκαρσόνα στο ξενοδοχείο μου ζήτησε συγγνώμη, ήταν Ουγγαρέζα και τα αγγλικά της δεν ήταν καλά. Φώναξε έναν συνάδελφό της, Πολωνό, για να καταλάβει ποιο κρασί ζητούσα. Στο μπαρ, άλλοι δύο Πολωνοί υπάλληλοι, ένας Ούγγρος και ένας Λετονός συμπλήρωναν την ομάδα. Για την διασκέδαση των παιδιών υπήρχαν επίσης κάποια άτομα από την Ιταλία, την Πολωνία, την Τσεχία και ένας πιτσιρικάς από την Βραζιλία», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μάλιστα, γυρίζοντας στο θέρετρο, όλοι φαίνεται να ήταν από οπουδήποτε αλλού πλην της Ελλάδας. Μόνο καθαρίστριες και κηπουροί ανήκουν αναμφίβολα στον ντόπιο πληθυσμό, ενώ οι υπόλοιποι κατάγονται από κάθε γωνιά της Γης, αλλά κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη».
Τις απορίες του Μπλάκχερστ έλυσε, όπως αναφέρει ο ίδιος, η διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου διέμενε, στην οποία απευθύνθηκε για να λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που του γεννήθηκαν. «Το προσωπικό δουλεύει τόσο πολλές ώρες που οι ντόπιοι δεν πρόκειται να πειστούν να δουλέψουν και σίγουρα όχι για αυτές τις αμοιβές. Είναι καλύτερα τα επιδόματα από την εργασία, ενώ οι ντόπιοι χρειάζονται μόνιμες και όχι εποχικές εργασίες» του είπαν, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο αρχισυντάκτης της Independent, όμως, δεν στέκεται μόνο στην ανεργία αλλά αναφέρεται και στις υψηλές τιμές που βρήκε στο νησί όπου πέρασε τις διακοπές του και οι οποίες, όπως σημειώνει, ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. «Όταν ρώτησα έναν καταστηματάρχη μου είπε ότι όλα ακρίβυναν και δεν ήταν δική του επιλογή», προσθέτει.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται και στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι αποτελεί σταθερά την οποία διαπιστώνει σε όλες τις επισκέψεις του στην Ελλάδα. «Υπάρχει ωστόσο μία σταθερά, σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην Ελλάδα. Οι φόροι, ή καλύτερα η απουσία της επιβολής τους. Στο διπλανό λιμάνι υπήρχαν πάντα τα λαμπερά γιοτ με τις ελληνικής σημαίες. Οι ιδιοκτήτες τους φαίνονται τόσο περιποιημένοι και επιτυχημένοι όσο ποτέ. Και συνηθίζουν να πληρώνουν με μετρητά αντί κάρτας, κάτι που γίνεται δεκτό με ένα χαμογελαστό νεύμα. Η Ελληνική κοινωνία παραμένει αλλεργική στην πληρωμή φόρων. Οτιδήποτε εισαγόμενο είναι ακριβό, με τη δικαιολογία ότι φορολογείται πολύ. Αλλά οι έμποροι και οι υπάλληλοί τους πληρώνουν φόρο εισοδήματος; Αυτή η ερώτηση προκαλεί γέλια όλο νόημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλάκχερστ.
Κλείνοντας ο αρχισυντάκτης της Independent παρουσιάζει τη δική του εκτίμηση από τη σύντομη εμπειρία του που είχε στη χώρα μας, για την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. «Υπάρχουν αυτοί που επιμένουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη τελείωσε, η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και εξυγιαίνει τα δημοσιονομικά της. Ίσως, αλλά όχι με βάση την βιαστική πράγματι δική μου παρατήρηση. Από πού θα έρθει η ανάπτυξη; Η απουσία πόρων για την μελλοντική ευμάρεια είναι ανησυχητική. Αυτό που αντελήφθην εγώ είναι ένα Έθνος που ελίσσεται, παριστάνοντας ότι εκτελεί οδηγίες, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως συνήθως. Αυτό δεν μπορεί να αποδώσει κάτι καλό. Αν και δεν με εμπόδισε να κάνω εξαιρετικές διακοπές», καταλήγει.
yahoo.gr
Ομφαλός: Αυτό είναι το άρθρο κι ερχόμαστε στην ουσία. Τέτοιο ανακριβές άρθρο, προφανώς ο κύριος αυτός, το έκανε, απολαμβάνοντας κάποιο δροσιστικό κοκτέιλ, που σαν γνήσιος Βρετανός, δεν θα ήταν το πρώτο του. Το άρθρο, βασίζεται σε δύο, ασύστολα ψεύδη.
Πρώτον: Οι Έλληνες, προτιμούν να απολαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, παρά να εργάζονται.
              Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι, καλούνται σε αντιδιαστολή με               τους αλλοδαπούς νέους που προσλαμβάνουν οι ξενοδόχοι, από συμβάσεις με γραφεία                         ευρέσεως εργασίας του εξωτερικού, να αντιμετωπίσουν, το ίδιο περιβάλλον εργασίας και                     μισθοδοσίας. Οι αλλοδαποί που προσλαμβάνονται, είναι και καλά, σπουδαστές τουριστικών               επαγγελμάτων, όπως κι οι Έλληνες, που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν την καλοκαιρινή                    τους πρακτική εξάσκηση, μόνο που οι υπόλοιποι Έλληνες, νέοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να                  βρεθούν αντιμέτωποι, με το ίδιο περιβάλλον εργασίας, με τους υπόλοιπους. και εδώ, μπαίνει              το δεύτερο ψέμα.
Δεύτερον: Ο ξενοδόχος, του είπε σκοπίμως ψέματα. Δεν του είπε ότι, δεν τον συμφέρει να πάρει                          Έλληνες νέους εργαζόμενους στην επιχείρησή του, γιατί το κόστος εργασίας τους, θα ήταν                  αυξημένο. Κι αυτό, γιατί, δεν ανήκουν στην κατηγορία των σπουδαστών, που από το νόμο                    και λόγω των γραφείων ευρέσεως εργασίας του εξωτερικού, δεν ανήκουν στις ίδιες                              κατηγορίες ασφάλισης, όπως οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι και άρα, είναι φτηνότερα                            εργατικά χέρια, κάνοντας ακριβώς την ίδια δουλειά.
Ας μην επεκταθούμε περισσότερο, το κρίμα είναι πως για ακόμα μια φορά, το άδικο, πέφτει στις πλάτες των νέων Ελλήνων, που άνεργοι, δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν τη ζωή τους και έχουν ήδη, για τους αναγνώστες της εφημερίδας κι όχι μόνο, τη ρετσινιά του τεμπέλη.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις