Έκκληση του μητροπολίτη για βοήθεια στους έχοντες ανάγκηΡ

«Κάνουμε παραπάνω από αυτό που μπορούμε», δήλωσε, χθες, ο μητροπολίτης Ρόδου κ. κ. Κύριλλος, ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες της Μητρόπολης, αυτή την περίοδο της κρίσης, για να βοηθήσει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς την κοινωνία της Ρόδου να βοηθάει όσο μπορεί περισσότερο, κάτι που μπορεί να κάνει με διάφορους τρόπους.
Καταρχήν, η εικόνα που έχει ο μητροπολίτης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Ρόδου, είναι ότι αυτές είναι μεγάλες. Ανέφερε, πάντως, ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σταθεροποιείται η κατάσταση ενώ επιδεινώνεται το χειμώνα, μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων της Μητρόπολης πηγαίνει σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και συγκεκριμένα περίπου ένα 40%. Για παράδειγμα ανέφερε ότι, πέρυσι, τα έσοδα της Μητρόπολης ανήλθαν στα 100 χιλιάδες ευρώ και από το Φιλόπτωχο ταμείο της δόθηκαν 90 χιλιάδες ευρώ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο ίδιος, καταρχήν, για την εικόνα που έχει για την κοινωνία αυτή τη δύσκολη περίοδο, είπε: «Τα προβλήματα τα γνωρίζετε, είναι πάρα πολλά. Κυρίως, εστιάζονται αυτή την περίοδο και πιστεύω μέχρι το Νοέμβρη, σε προβλήματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τώρα που αρχίζουν τα σχολεία όσον αφορά αγορές σχολικών κτλ. Το θέμα των τροφίμων το αντιμετωπίζουμε. Είναι το συσσίτιο του Δήμου, το συσσίτιο των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Παντελεήμονος, αντιμετωπίζονται οι ανάγκες.
Οι περισσότερες ανάγκες σήμερα απαιτούν κάποια χρηματικά ποσά, μικρά ή μεγάλα. Να ξέρετε, τα παιδιά αυτά που χρειάζεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που πρέπει να νοσηλευτούν στην Αθήνα, συνοδεύονται από κάποιους, πρέπει κάπου να μείνουν, πρέπει να εξασφαλιστούν εισιτήρια, τα φάρμακα, κυρίως σε περιπτώσεις καρκινοπαθών. Είναι πολλά τα περιστατικά, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.
Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει και όσοι μπορούν να βοηθήσουν, είτε με το να δώσουν κάποια τρόφιμα ή χρήματα. Αυτά τα καλάθια που υπάρχουν στα σούπερ-μάρκετ, «όλοι μαζί μπορούμε», αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για εμάς. Υπάρχουν δυνατότητες να δοθούν χρήματα. Όπως αντί στεφάνου στις κηδείες να δίνονται στο φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως ώστε να δοθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Είπε, ακόμη, ο μητροπολίτης:
«Χρειαζόμαστε μία ευαισθησία σήμερα γιατί ξέρετε ότι και η Εκκλησία σήμερα πλέον δεν έχει τις δυνατότητες που είχε κατά το παρελθόν. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, οι ενορίες καλούνται να πληρώσουν πολύ σεβαστά ποσά φορολογίας ακινήτων και εν συγκρίσει με τα έσοδά τους είναι μεγάλη δαπάνη. Τα έσοδα των ενοριών έχουν μειωθεί-είναι λογικό. Όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες, δεν μπορεί και να ρίξει χρήματα στα παγκάρια. Η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη, πάντως προσπαθούμε», είπε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα από τις ενορίες έχουν μειωθεί, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και 50%.
"Εγώ, προσωπικά, καλώ όλους να αποκτήσουν μία ευαισθησία και να μην περιγράφουν απλώς το πρόβλημα και να κάνει ο καθένας μας, είτε είναι φορέας είτε είναι ιδιώτης, αυτό το οποίο μπορεί. Και νομίζω ότι, στη Ρόδο, μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα αν ευαισθητοποιηθούμε". 
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι, είπε ότι θεωρεί ότι αυτή την περίοδο, του καλοκαιριού, είναι σταθερή αλλά θα φανεί όταν θα κλείσουν τα ξενοδοχεία αφού τότε θα γίνει πιο δύσκολη μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Η βοήθεια των συμπολιτών μας είναι μεγάλη σε τρόφιμα και ένδυση και αυτό το διαπιστώνουν από τη «Μέριμνα» που έχει συστήσει η Μητρόπολη και στεγάζεται στο παλιό ΠΙΚΠΑ, όπου εκεί συγκεντρώνονται αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης. Όπως είπε ο κ. κ. Κύριλλος, οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται αλλά πρέπει να γίνει περισσότερο γνωστό ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βοηθούν οικονομικά αλλά δεν είναι μεγάλα τα ποσά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις