Τα δύο σενάρια για το τρίτο δάνειο

Του Γιάννη Αγγέλη
Η κα Merkel, έκανε χθες μία έμμεση νύξη για το μέγεθος του τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα το μέγεθός του. Η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός που έχει αποκρυσταλλωθεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και το ΔΝΤ είναι πως το τρίτο δάνειο είναι απαραίτητο αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί η εκτίμηση για το αν θα είναι ένα τρίτο μικρό δάνειο ή κάτι διαφορετικό.
Τα δύο σενάρια που μελετούνται έχουν ως ακολούθως.
* Το ένα προβλέπει την κάλυψη των επιπλέον χρηματοδοτικών αναγκών για την διετία 2014 - 2015 η οποία με τα σημερινά (αμφίβολα) δεδομένα είναι της τάξης των 11 έως και 14 δισ. ευρώ ανάλογα με την πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.
Το σενάριο αυτό περιορίζεται σε ένα ποσό που θα καλύψει "στενά" σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να μη παρουσιασθεί πρόβλημα ανταπόκρισης στις πληρωμές των λήξεων των δόσεων των δανείων (αφορούν μόνο το ΔΝΤ) και των μετά το PSI+ ομολόγων, που λήγουν στην διετία αυτή και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζών και ένα μέρος τους βρίσκεται "ελεύθερο" στις αγορές.
* Το δεύτερο σενάριο είναι πολύ διαφορετικό. Έχει στην βάση του την απορρόφηση όλων των δανείων που έχουν γίνει σε διακρατικό επίπεδο (από το πρώτο δάνειο) από ένα νέο δάνειο που θα χορηγηθεί από το ESM και το οποίο θα... αντικαταστήσει τις οφειλές προς τις χώρες - δανειστές, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες δόσεις προς την Ελλάδα συν το επιπλέον πακέτο. Όπως είναι φανερό ένα τέτοιο δάνειο προϋποθέτει ένα νέο "αναθεωρημένο" μνημόνιο που θα διαμορφωθεί στην βάση των προϋποθέσεων δανειοδότησης από το νεοπαγές ESM και την ακύρωση των παλαιών ή για την ακρίβεια, την ενσωμάτωση των δεσμεύσεων του εν ισχύ μνημονίου στο νέο MoU.
Μια τέτοια ρύθμιση φαίνεται να "λύνει" για τους κοινοτικούς και τις κυβερνήσεις/δανειστές πολλά από τα τρέχοντα πολιτικά κυρίως προβλήματα (πως δηλαδή θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, με κούρεμα ή επιμήκυνση), ενώ παράλληλα ενσωματώνει δυνατότητες για ελαστικότερη διαχείριση του περιβόητου θέματος χρηματοδότησης εν όλο ή εν μέρει των τραπεζών από το ESM και όχι από το δάνειο.
Τα δύο σενάρια είναι στην φάση της μελέτης και οι οριστικές αποφάσεις συνδέονται με την ταχύτητα που θα προχωρήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές οι συνολικές ρυθμίσεις στην Ευρωζώνη για το κομβικό θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και της σταδιακής αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τις συνέπειες από την αλλαγή στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και την πολιτική που θα επιλέξει τελικά να ακολουθήσει η ΕΚΤ την επόμενη διετία όταν το αμερικανικό "tapering" θα έχει πάρει οριστικές διαστάσεις.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις