Ορατή η προοπτική των εκλογών

Του Σταμάτη Ζαχαρού
Σε αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες κάλπες μπορεί να έχει ως συνέπεια η κλιμακούμενη κόντρα της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού του 2014. Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και σίγουρα η Κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να σηκώσει το ανάλογο βάρος.
Το θέμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων που είχε φέρει στο φως το Capital στις 19 Αυγούστου δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό κενό και οι εκπρόσωποι της Τρόικα φαίνεται ότι έχουν λάβει απόφαση να μην υποχωρήσουν στη θέση τους ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Ακόμη και αν θέλουν να φανούν γενναιόδωροι προς τη χώρα μας, δεν είναι εύκολο να παραβλέψουν ότι λείπει ένα ποσό της τάξης των δύο δισ. ευρώ. Ποσό που μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν οι εκπρόσωποι της τριμερούς δεν κάνουν δεκτές κάποιες παραδοχές που έχει πάρει η ελληνική πλευρά.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η τρόικα δεν έχει ξεχάσει ποτέ το θέμα της ειδικής εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων και της μείωσης στις συντάξεις των ενστόλων, μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί με προσωπική παρέμβαση του Α. Σαμαρά την περασμένη άνοιξη. Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν υπολογιστεί από τα τεχνικά κλιμάκια σε ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, που βεβαίως δεν θα έλυνε αλλά θα μετρίαζε το πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη πιεστεί ασφυκτικά για 5 συνεχόμενα χρόνια και η φοροδοτική του ικανότητα έχει ουσιαστικά εξαντληθεί. Εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν και το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης που ενδεχομένως θα δρομολογούσε ούτως ή άλλως πολιτικές εξελίξεις.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε τρόπους για να καλύψει το κενό, καταλήγοντας όμως σχεδόν πάντα σε οριζόντια μέτρα που δεν θέλει να επιβάλλει. Άλλωστε εδώ και μήνες έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, έθεσε το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει εφεξής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και πως “δεν εκβιάζεται, ούτε φυσικά εκβιάζει κανέναν”, ενώ σε άλλη ερώτηση για το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη Δημοσιονομική Τρύπα, είπε ότι: «πάντα βρίσκονται λύσεις, έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα».
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη φορά η επίτευξη συμφωνίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν –όπως όλα δείχνουν– οι δανειστές εμείνουν στη θέση τους, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη-υποχρεωμένη ακόμη και να θέσει το θέμα στην κρίση του ελληνικού λαού.
Τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα φανεί αν τελικά η Κυβέρνηση υποχρεωθεί σε μια τέτοια απόφαση. Σ’ αυτή την περίπτωση, είναι προφανές ότι θα προτιμήσει να κάνει τις εκλογές εντός του χρονικού ορίου των 18 μηνών από τις προηγούμενες κάλπες (Ιούνιος 2012), ώστε να πραγματοποιήσει την εκλογική διαδικασία με τη χρήση λίστας και όχι σταυρού προτίμησης, για ευνόητους λόγους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις