Ξανά στο προσκήνιο η ίδρυση “στρατοπέδου” προσφύγων στη Ρόδο

Την πρόθεση του να λειτουργήσει κέντρα πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών στα νησιά μας, επαναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Όπως ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στον Ρ/Σ «TOP FM» ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «είναι μία πάγια εντολή η οποία έχει εκδοθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και αφορά την διαχείριση των περιστατικών της παράνομης μετανάστευσης».
Ο Υπουργός είπε πως ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την δημιουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και στην Ρόδο!
«Δεν θέλουμε όταν συλλαμβάνουμε παράνομους μετανάστες να ψάχνουμε εκείνη τη στιγμή πού θα τους βάλουμε για να κάνουμε την προανάκριση. Να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που έχουν υποστεί το σοκ του ναυαγίου, γιατί οι πιο πολλοί ναυαγούν και κάνουμε περιστατικά διάσωσης στη θάλασσα και νομίζω πως, οι όποιες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μόνο στο νησί της Ρόδου από όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τις προθέσεις του Υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο ίδιος επεσήμανε πως στα κέντρα αυτά θα φιλοξενούνται για 24 με 48 ώρες οι παράνομοι μετανάστες που θα εντοπίζονται προκειμένου να ολοκληρώνονται εκεί οι νόμιμες διαδικασίες και στη συνέχεια θα παραδίδονται στην αστυνομία, ενώ ήδη το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου βρίσκεται στην αναζήτηση χώρου για την στέγαση του κέντρου.
«Δεν υπάρχει κάποια εγκατάσταση, υπάρχει μία διαδικασία όπου ψάχνουμε να βρούμε ένα χώρο που θα τους βάλουμε, να υπάρχει μία τουαλέτα να μπορούμε να διαχωρίσουμε τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, να προσφέρουμε ένα πιάτο φαγητό, να πάρουμε τα στοιχεία τους, να γίνει η πρώτη ιατρική εξέταση και να παραδοθούν στην αστυνομία.
Περί αυτού πρόκειται όλα τα άλλα τα οποία λέγονται νομίζω ότι είναι εκ του περισσού» είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βαρβιτσιώτης τα κέντρα πρώτης υποδοχής θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και θα χρησιμοποιηθούν όταν εντοπίζονται παράνομοι μετανάστες. Ο ίδιος πλήρως ενημερωμένος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο για την λειτουργία του κέντρου στο νησί μας, δήλωσε:
«Τα κέντρα θα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν περιστατικά, μην φθάνουμε σε ακραίες– όπως διάβαζα- εκδηλώσεις! Τι θέλετε να κάνουμε δηλαδή να τους αφήσουμε στον τόπο του λιμανιού; Αυτή είναι η άποψη της δημοτικής αρχής που βρέθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση;
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα πριν από τρεις μήνες περίπου υπήρξε κάθετη αντίθεση των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι είχαν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την ίδρυση τέτοιου κέντρου στην Ρόδο, φοβούμενοι ότι αυτό θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επί του θέματος μάλιστα υπήρξε ξεκάθαρη άρνηση του δήμου Ρόδου να συνεργαστεί με το Λιμεναρχείο όταν είχαν ζητηθεί συγκεκριμένοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία των παράνομων μεταναστών.
Ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας είναι σαφές ότι το θέμα όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς και παράγοντες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις