Χωρίς καρπό έμειναν οι ελιές

Μικρή θα είναι φέτος η ποσότητα ελαιολάδου που θα παραχθεί στο νησί της Ρόδου, καθώς η χρονιά δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καρπό.
Τα ελαιόδεντρα στις μεγαλύτερες περιοχές του νησιού δεν έχουν καρποφορήσει ικανοποιητικά και ως εκ τούτου το ελαιόλαδο που θα παραχθεί, θα είναι φέτος πολύ λιγότερο από πέρυσι.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, τα ελαιοτριβεία της Ρόδου άνοιξαν από τις 12 του μήνα, όμως δεν υπάρχει ακόμα προσέλευση παραγωγών.
Άλλωστε, οι αρμόδιοι συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς να μη συλλέγουν τον ελαιόκαρπο που προορίζεται για λάδι, νωρίς, γιατί και η απόδοση του ελαιοκάρπου σε λάδι είναι πολύ μειωμένη όταν μαζεύεται πρώιμα και η ποιότητα (γεύση) είναι καλύτερη (με όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου), όταν συλλέγεται αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, φέτος οι ποσότητες από το ντόπιο λάδι θα είναι περιορισμένες, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του.
Όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, οι ελιές χτυπήθηκαν από χαλάζι κατά την καρποφορία τους το Μάιο, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, αφού εκατοντάδες ελαιόδεντρα έμειναν χωρίς ίχνος καρπού ενώ όσος καρπός απέμεινε σταδιακά έπεσε από τα δέντρα λόγω ξηρασίας και ασθενειών.
Πάντως, όσοι επιχειρηματίες στη Ρόδο προμηθεύονται ελαιόλαδο για εμπορικούς σκοπούς και κυρίως για να το προωθήσουν στους τουρίστες, είναι προβληματισμένοι για το πώς θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους την επόμενη τουριστική περίοδο.
Ήδη τα μηνύματα για την κίνηση το 2014 είναι αρκετά αισιόδοξα και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για αύξηση 10% έως 15% στην τουριστική κίνηση, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις