Λύνεται σιγά-σιγά ο γρίφος του τρίτου δανείου
Η προοπτική υιοθέτησης αυτής της «τεχνικής», φαίνεται να είναι η πλέον κατάλληλη, όπως υποστηρίζεται από στελέχη της Κομισιόν, τα οποία όμως διατηρούν επιφυλάξεις για την στάση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να διευκρινισθεί πριν από το Eurogroup του Φεβρουαρίου.
H «τεχνική» αυτή φαίνεται να επιλέγεται ως η πλέον πρόσφορη ώστε να δημιουργηθούν τα λιγότερα – κατά το δυνατό – προβλήματα πολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα στην οποία – κατά τους κοινοτικούς – αναγνωρίζεται ότι ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.
Η λύση αυτή θεωρείται ως η πλέον πρόσφορη, καθώς με την «επέκταση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τον συντονισμό του με το πρόγραμμα του ΔΝΤ το οποίο τρέχει μέχρι τις αρχές του 2016», διασφαλίζεται η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της συμμετοχής του και ταυτόχρονα το επιπλέον δάνειο δεν θα χρειασθεί να συνοδεύεται με μία νέα μνημονιακή συμφωνία «αλλά με την επέκταση της ήδη υπάρχουσας» και κυρίως «στο επίπεδο των διαθρωτικών πολιτικών…». Οι όροι της επέκτασης του δανείου άλλωστε υπαγορεύονται από το καταστατικό του EFSF.
Βέβαια όπως αναγνωρίζεται αρμοδίως, στην πραγματικότητα θα πρόκειται για παράταση του μνημονίου, η οποία όμως θα υπερκαλύπτεται από την εφαρμογή των ήδη εν ισχύ Ευρωπαϊκών συνθηκών που αφορούν στην δημοσιονομική πειθαρχεία.
Στην προοπτική αυτή άλλωστε φαίνεται ότι αναφερόταν και ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας όταν ερωτηθείς την Κυριακή αν υπάρχει δέσμευση για υπογραφή της συνοδευτικής συμφωνίας για το νέο δάνειο από την αντιπολίτευση απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα…
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι να έρθει η στιγμή της επίσημης έναρξης της διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό και το τρίτο δάνειο (γιατί με πραγματικούς όρους η συζήτηση αυτή έχει ανεπίσημα αρχίσει και σχεδόν …καταλήξει), υπάρχει πολύ νερό που πρέπει να τρέξει στο αυλάκι των διαγκωνισμών με την τρόικα.
Το διάστημα μεταξύ του Eurogroup της επόμενης Τρίτης και εκείνο του Φεβρουαρίου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα ή μη των εξελίξεων στην επόμενη φάση εκτέλεσης του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως σχολιάζεται αρμοδίως από διαφορετικές πλευρές σε Αθήνα και Βρυξέλλες, η ΕΚΤ αθόρυβα αλλά με ιδιαίτερη ένταση έχει σκληρύνει την στάση της απέναντι στην Αθήνα πιέζοντας κυρίως στο μέτωπο των stress test των ελληνικών τραπεζών.
Και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά εξ ου και οι καθυστερήσεις τόσο στην προώθηση του νόμου που θα επιφέρει αλλαγές στο ΤΧΣ, όσο και στην προώθηση της ολοκλήρωσης των stress test για τα οποία πλέον μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ έχει τεθεί υπό διακριτική αμφισβήτηση το σενάριο βάσης με το οποίο κρίνεται η κεφαλαιακή αξιολόγηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αποδίδουν την πίεση που άρχισε να ασκεί η ΕΚΤ στη δυσφορία της κυβέρνησης απέναντι στις νέες πιέσεις της τρόικας και στις μονομερείς νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν καταγραφεί στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η ΕΚΤ επιχειρεί να δώσει ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθεί τη σκλήρυνση της τάσης της ελληνικής πλευράς.
capital.gr
Σχόλια